7 Ιουνίου 2009

Summer Drinks!


Ο ταχυδρόμος αυτό το μήνα ήπιε πολύ. Για διάφορους λόγους. Με διαφορετικές αφορμές. Η βασικότερη: ο ανιψιός μου επιτέλους δεν είναι μπέμπης. Είναι ο Σταύρος. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Κι ας είναι σημαντικά. Οι βραδιές που πέρασαν, μου θύμισαν ένα πορτ πουρί των bar της Θεσσαλονίκης. Το Soul είχε την τιμητική του. Μετά, τη σειρά τους είχαν το Local, το Banquet, το Υποβρύχιο, το Διατηρητέο, η Παπαρούνα, το James, το Interni, το Bungalow White και ο Όμιλος. Τα κρασιά, με την καθοδήγηση του Γαλανού, πολλά και εκλεκτά. Τα cocktail του Τέλη στο Banquet, μοναδικά. Με αυτά και μ’ αυτά, αποφάσισα να μην γράψω πολλές ιστορίες αυτό το μήνα. Αλλά, ως ανταμοιβή, θα σας προτείνω πολλά κρασιά (www.krasiagr.blogspot.com) και ακόμα περισσότερα cocktail, φτιαγμένα από τα χεράκια του Τέλη. Βλέπετε, τα δειλινά στη Χαλκιδική, με τη γλυκιά κούραση της θάλασσας να συνοδεύει τις μυρωδιές από το λαβράκι, που σιγοψήνεται στα κάρβουνα, θέλουν τον ταχυδρόμο τους. Και ο ταχυδρόμος, θέλει το κατάλληλο κρασί και cocktail.

Προτεινόμενα κρασιά:

ΚΤΗΜΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ Gold Cuvee 2008 Λευκός

Tοπικός οίνος Ηρακλείου

Ποικιλίες: Malvasia Aromatica 50% - Μοσχάτο Σπίνας 40% - Chardonnay 10%

 Καθαρό μέτριο λεμονο-πράσινο, μύτη καθαρή έντονη πλήρως εξελιγμένη με αρώματα φρούτων λουλουδιών και φυτικές νύξεις, στόμα ξηρό μέτριας+ οξύτητας, αλκοόλ 14%(13,8),σώμα μέτριο, μέτριας+ αρωματικής έντασης, ισορροπημένο με αρώματα φρούτων, ανανά ροδάκινου και άσπρων λουλουδιών.  Επίγευση μέτρια+ καλής ποιότητας, έτοιμο προς κατανάλωση.

Βαθμολογία:17-20 

GRUNER VELTLINER 2006 WEINGUT BRUNDMAYER RIED LOISER BERG

Καθαρό μέτριο λεμονί με μύτη καθαρή εξελισσόμενη μέτριας έντασης με ελκυστικά αρώματα άγουρων φρούτων, φυτικότητας,  μεταλλικότητας, πράσινου πιπεριού και ζυμών. Στόμα σχεδόν ξηρό με μέτρια+ οξύτητα και μέτριο σώμα, μέτριας+ έντασης και αλκοόλ 13%.Στο στόμα φέρνει αρώματα φυτικότητας, φρούτου, μεταλλικότητας και πράσινου πιπεριού σε τέλεια ισορροπία. Επίγευση μέτρια+ καλής ποιότητας αν συγκρίνει και την τιμή του που είναι περίπου στα 15€.


Βαθμολογία:17,5-20


ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Sauvigon Blanc 2007 Τοπικός Οίνος Παγγαίου.

Καθαρό ελαφρύ λεμονοπράσινο, μύτη καθαρή μέτριας έντασης πλήρως εξελιγμένη με αρώματα φρούτων και νύξεις φυτικές. Στόμα ξηρό, οξύτητα μέτρια+, αλκοόλ 14%,σώμα μέτριο μέτριας έντασης με αρώματα ανανά, lime και πράσινων φρούτων. Επίγευση μέτρια, καλής ποιότητας έτοιμο προς κατανάλωση.

Βαθμολογία:16-20

MITOLO SAVITAR MCLAREN VALE 2005 SOUTH AUSTRALIA SHIRAZ

Καθαρό, οπάκ με καθαρή έντονη εξελισσόμενη μύτη και αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, μπαχάρια και καφέ. Στόμα ξηρό ψηλή οξύτητα, ψηλές βελούδινες τανίνες (17 μήνες ωρίμανσης σε 80% γαλλικό βαρέλι και 20% αμερικάνικο), υψηλό αλκοόλ, γεμάτο σώμα μέτριας+ έντασης με αρώματα μαύρου μούρου, αμύγδαλου, καφέ και γλυκά μπαχάρια. Μετά απ' ολα αυτά δεν θα μπορούσε και η επίγευση να μην είναι μακριά και ευχάριστη. Εξαιρετικής ποιότητας κρασί έτοιμο να καταναλωθεί αλλά μπορεί να εξελιχθεί(και του αξίζει για την επόμενη δεκαετία ).Τιμή:40€

Αν και όπως έχω ομολογήσει ξανά, δεν είμαι μεγάλος λάτρης του καλοκαιριού, ο Ιούνης έχει αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα από τότε που άνοιξε το Banquet. Ο crème de la crème maitre των cocktail, Τέλης Παπαδόπουλος μας χάρισε μια μοναδική βραδιά με ανεπανάληπτες αλχημείες και μίξεις. Ο mixologist των επιτυχιών, υποστηριζόμενος από την Diageo, θα λάβει χώρα με το εκπληκτικό Big Apple Martini του, στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διεκδικώντας μια θέση στους τελικούς του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο ποτό, έχει τοποθετηθεί στα 25 καλύτερα cocktail σε 28 χώρες του κόσμου.  Οι αριστουργηματικά συνδυασμένες αναλογίες της vodka,  apple sourz, chambord, lime juice και sugar syrup, συνθέτουν το καλύτερο cocktail που έχω δοκιμάσει. Και, πιστέψτε με πως, από τα στενά του Soho, τα bar του Τόκυο, τα Hilton του Manchester, Thailand, Singapore και των Παρισίων, και το ένα και μοναδικό ΟΧΟ του Λονδίνου, έχω δοκιμάσει πολλά. O χυμός πράσινου μήλου μαζί με την προσθήκη του raspberry εκτινάσσει τα πάθη στα ύψη. Βλέπετε, αν και μισώ το Sex and the City, θα ήθελα πολύ να ήμουν ο Mr. Big. Tουλάχιστον, στην καρδιά της.   

 Ο Τέλης, που από καθαρή σύμπτωση βρέθηκε πίσω από την μπάρα φτιάχνοντας καφέ, στα δεκαεπτά του, έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της πιο αξιοζήλευτης τέχνης. Αυτής, του ποτού και της γαστρονομίας. Το επόμενο ποτό που δοκιμάσαμε ήταν το Mangave.  Vodka, peach snaps, agave syrup, lemon juice και mango juice δημιουργούν το cocktail, που διακρίθηκε με πρωτιά, στην Ελλάδα του 2008 και κατέκτησε την δέκατη όγδοη θέση στην παγκόσμια σκακιέρα του bar. Ανεπανάληπτο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με άλλα 2 ποτά, που μας απογείωσαν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Brazilian Crush με έντονη την Sagatiba cachaça και το Rose Gimlet με το ροδόνερο να ρέει, είναι το κάτι άλλο. Αυτά σε συνδυασμό με μια Λονδρέζικη αύρα, που αποπνέουν τα τούβλινα τοιχώματα του Banquet κάνουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πιο δροσερές από ποτέ. Εγώ με τη σειρά μου, να ευχηθώ τα καλύτερα στον Τέλη και τους διαγωνισμούς του, και σας αφήνω, ονειροπολώντας πως βρίσκομαι σε μια ακτή της Σαντορίνης, αυτήν  δίπλα, και με τα τηλε-μεταφερόμενα cocktail του πιο αγαπημένου barman της πόλης, να πηγαινοέρχονται..

 

7 σχόλια:

  1. γαμώτο είναι και άδεια η κάβα μου. αρκούμαι σε μία ταπεινή κόκα κόλα. να σας ζήσει ο σταύρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, με πέθανες.
    Ισα που ειμαι έτοιμος ν α ανέβω μια βδομάδα Σαλλλόνικα για οινοποσίες και τα σχετικά.
    Το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Sauvigon Blanc 2007 το ειχα δοκιμάσεο πέρισι, πολυ καλό. Αλλο αν πέρισι ήπια πολλές ρετσίνες, το καλό ξεχωρίζει.
    Ταχυδρόμε πρέπει να κάνουμε ενα sight seeing στα Salonika's bars !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ από κρασιά δεν ξέρω. Να σας ζήσει ο μπέμπης, ή μάλλον ο Σταύρος πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΖΗΣΕΙ ο άντρακλας ο Σταύρος!!!

    Χικ....χικ...χικ...
    Μέθυσα λέμε, μέχρι να τελειώσω το κίμενο..
    ;-))))

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου ζήσει ο ανιψιός και σε κάνα μήνα θα περάσω να πιουμε κανένα ποτό...να φροντίσεις να έχεις μάθει να τα φτιάχνεις όλα αυτά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: