9 Δεκεμβρίου 2010

St. John: το εστιατόριο που άλλαξε τον ρου της γαστρονομικής Ιστορίας. Από το nose to tail στο table to bed.

,
Στην αρχή δημιουργήθηκε το εστιατόριο. Έπειτα ήρθε το bread & wine, ένας συνδυασμός φούρνου και εστιατορίου. Το ψωμί, τα ντόνατς, τα brownies, τα φημισμένα eccles cakes είμαι μερικά από τα must taste. Τα κρασιά ήταν πάντα η αγαπημένη συνήθεια των ιδιοκτητών και αποτελούν μια έκπληξη κάθε φορά που το επισκέπτεσαι, με τα in house κρασιά να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τα St John.

Το κλασικό St John restaurant βρίσκεται σε ένα παλιό κτίριο στο Smithfield’s που παρήγαγε καπνιστά κρέατα. Μπορεί να μην παράγει πια καπνιστά αλλά η κουζίνα του συνεχίζει να καπνίζει και να προσφέρει ευχαρίστηση. H nose to tail, άποψη τόσο του Trevor Gulliver όσο και του Fergus Henderson, που δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο είναι μια ωδή στο ζώο, που ούτως ή άλλως θυσιάζεται για να χορτάσουμε την πείνα μας. Σύμφωνα πάντα με αυτή τη φιλοσοφία, μερικά από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν είναι η αρνίσια γλώσσα, ο λαγός, οι αρνίσιες καρδούλες σοταρισμένες με φρέσκα χόρτα, το φουά γκρα, το συκώτι πάπιας, η καρδούλες κόκορα, οι αχνισμένες καραβιδούλες και τα ντόπια στρείδια. Πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα μπορεί να φαίνονται πολύ «έντονα» αλλά η γεύση τους γίνεται πιο ραφιναρισμένη με φρέσκα βιολογικά χόρτα και απαλές σάλτσες. Οι πίτες και τα γλυκά αποτελούν, επίσης, μια από τις πιο ελκυστικές προτάσεις για το Sunday brunch της πρωτεύουσας της Γηραιάς Αλβιώνας.

«Στόχος μας είναι», αναφέρει ο Trevor, «να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη μαμαδίστικη βρετανική κουζίνα που δεν άφηνε τίποτα να πάει χαμένο. Δεν υπήρχαν τα χρήματα για σπατάλες, έτσι μαγειρεύονταν τα πάντα». Και όπως φαίνεται, αυτό μας άρεσε», πρόσθεσε με νόημα ενώ τσουγκρίζαμε ένα St John Claret του 2009. Το smash hit του in house κρασιού.

Οι Fergus και Trevor δεν μπορούσαν να καθίσουν έτσι. Το project έπρεπε να εξελιχθεί. Όταν έφτασε στα αυτιά τους πως ένα ιστορικό εστιατόριο θαλασσινών το Manzi’s θα έκλεινε και πιθανότατα θα κατέληγε στα χέρια κάποιας αλυσίδας εστιατορίων fast food, αποφάσισαν να κάνουν το νέο τους βήμα. Άλλαξαν τα σχέδιά τους και από εκεί που θα έκαναν ξενοδοχείο στη Βαγδάτη αποφάσισαν να το κάνουν στην καρδιά του Λονδίνου. Στο 1 της Leicester Square.

Το νέο τους απόκτημα το St John Hotel δημιουργήθηκε από το μηδέν. «Κρατήσαμε τους τέσσερις τοίχους και όλα τα άλλα χτίστηκαν από την αρχή» αναφέρει ο Trevor κατά τη συνάντησή μας. Στο ισόγειο δεσπόζει το εστιατόριο του χώρου που παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα. «Θέλουμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας την αίσθηση πως μπορούν να έχουν ένα δείπνο αργά το βράδυ, έπειτα από μια κουραστική ημέρα, πράγμα σπάνιο για το Λονδίνο» πρόσθεσε.

Για την επάνδρωση του εστιατορίου «απέσπασαν» τον βοηθό σεφ του St. John bread & wine των Spittafields Tom Harris, ενώ τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ανέλαβε ο κύριος Rivett που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο The Ritz της Βρετανικής πρωτεύουσας. Το νέο ξενοδοχείο έχει 15 δωμάτια και μία σουίτα, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 200 λίρες. Για όσους ενδιαφέρονται, θα ήθελα να σημειώσω πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά της Θεατρούπολης του Λονδίνου, οπότε καθημερινά θα συναντήσετε πολλούς πρωταγωνιστές του Θεάτρου.

«Όσοι πιστοί προσέλθετε. Εμείς εγγυούμαστε ότι θα είμαστε κάπου εκεί κοντά και θα επιμελούμαστε το φαγητό ή το γλυκό σας με το ίδιο μεράκι όπως την πρώτη μέρα» σχολιάζουν και οι δύο καθώς περνούσαμε στο πιο ενδιαφέρον πιάτο του μενού τη μαϊντανοσαλάτα και τα σιγοψημένα κόκαλα με το μεδούλι τους. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως το εστιατόριο βρίσκεται σταθερά στα 20 καλύτερα του κόσμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: