30 Οκτωβρίου 2007

Η διπλωματία της πατάτας.


Νομίζω πως πολύ σύντομα θα έρθει ο καιρός, που η διπλωματία της πατάτας, τόσο την περίοδο 1990-1993 όσο και 2003-2007, θα έρθει στην επιφάνεια. Ή αλλιώς πώς ένας γκαντέμης και ένας τεμπέλης πεινάλας, μπορούν να οδηγήσουν τη διπλωματίας της χώρας στα τάρταρα. Γιατί ως ταχυδρόμος, πρέπει να σας αναφέρω, πως δεν θυμάμαι να έχω μεταφέρει μεγαλύτερη διπλωματική ήττα κράτους του μεγέθους της ΕΛλάδας, έναντι κράτους μεγέθους των Σκοπίων.


Για να είμαι ειλικρινείς, δεν ανήκω σε αυτούς, που είναι τόσο στοχοπροσηλωμένοι και αγανακτισμένοι μετα Σκόπια. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Καί, ίσως, για να είμαι ειλικρινείς σε διεθνές επίπεδο το παιχνίδι είναι χαμένο. Γιατί είναι χαμένο; γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχουν χώρες (σαν την Ελλάδα) που να έχουν τόσο μεγάλη αναφορά σε ιστορικά μεγέθη που να χρίζουν τόσο μεγάλης σπουδαιότητας. Με εξαίρεση ίσως, την Κίνα και την Ιαπωνία. Οπότε εκ των πραγμάτων και για απλούς τεχνικούς λόγους, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την ένσταση της Ελλάδας.


Από την άλλη όμως, δεν μπορεί ρε Ελλαδίτσα, να φωνάζεις για το όνομα, και τα λαμόγια οι επιχειρηματίες σου, να επενδύουν ΤΑ κεφάλαια στα Σκόπια. Η μόνη δύναμή σου είναι η οικονομική πίεση. Κατά τα άλλα το παιχνίδι είναι χαμένο. Ναι κύριε πρωθυπουργέ, αν είχατε χρόνο, έστω μεταξύ γλυκού και απεριτίβο, θα έπρεπε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Και αν και δεν ανήκω στους πατριδολάτρες φανατικούς, αλλά στο αντίθετο στρατόπεδο, με θίγει να ηττηθεί διπλωματικά η χώρα μου από τα Σκόπια.


Βέβαια, το πρόβλημα είναι ακόμα βαθύτερο και εσωτερικό. Διότι πιθανότατα η κυρία ΥΠΕΞ πολύ απλά κολλίεται να πιέση τους επιχειρηματίες. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μπορεί να ήταν μέσα σε αυτούς που τη δεξιώνονταν το καλοκαιράκι σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ορίονταν το ΘΕΜΑ για το θέμα. Αλλά ο έλλην ως συνήθως έβλεπε μπάλα, χόκεϊ, τέννις, επιτραπέζια αντισφαίρηση και έβαζε στοίχημα στους Κύπριους bookers ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Και τώρα, τρέχουμε σαν τρελοί να καλύψουμε τα κενά. Η λογική των ηττημένων βέτο, είπε ο Σκοπιανός πολιτικός και είχε απόλυτο δίκιο. Ιστορικά τα βέτο, πέρα από την αντιπάθεια του υπόλοιπου κόσμου, δεν κερδίζουν τίποτα περισσότερο. Ιδιαίτερα όταν το χρήμα could do the job as well, if not better..


Καλή εβδομάδα.


Εν αναμονή εξελίξεων.


2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ. Ωστόσο, θα τονίσω ότι δεν είναι το όνομα; το κύριο ζήτημα (αυτό είναι η αστειότητα και ο τραγέλαφός μας). Το ζήτημα είναι οι αλυτρωτικές τάσεις και διδασκαλίες. Αν αυτές εξέλειπαν το όνομα δε θα με ένοιαζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δείμε:

    έχεις απόλυτο δίκιο, συμφωνώ. Μα σ'αυτά δεν μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια; Δυστυχώς, για τη σοβαρότηατ της καταστάσεως σε διπλωματικό επίπεδο, που δεν νύανται να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: