17 Ιουλίου 2008

Μνήμες που δεν θα σβήσουν.

Το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα περίεργο. Έχει περάσει ένας, σχεδόν, χρόνος από τις φονικές φωτιές του 2007 και ήρθαν οι φονικοί σεισμοί. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά εμφανίζεται ασυνεπής να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των –μη- πράξεών της. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που, ακόμα, ζουν σε σπίτια κατεστραμμένα από τη φωτιά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συνήλθαν ποτέ. Χάθηκαν, όπως η φωτιά κατέστρεφε κάθε τι δικό τους. Στην Ελλάδα του 2008, όμως, υπάρχουν και οι παραλήπτες των αποζημιώσεων (ψήφος και 3χίλιαρο), υπάρχουν και οι κερδοσκόποι (στην εποχή του παππού μου, βλέπετε, αυτούς τους λέγαμε μαυραγορίτες), οι τοκογλύφοι (στην εποχή τη δική μου, αυτούς τους λέμε –τράπεζες-) καθώς και οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί, που δεν λένε να πάνε σπίτι τους. Εδώ, ολόκληρο κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε, αυτούς δεν τους κουνάει κανείς. Αυτοί, δεν αντιλαμβάνονται πως το γεγονός ότι όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι επιθυμούν διακαώς να συνταξιοδοτηθούν και να αράξουν, ενώ αυτοί δεν αφήνουν την καρέκλα τους παρά μόνο όταν ο μεγαλοδύναμος τους καλέσει, είναι από μόνο του μεμπτό. Και ύποπτο. Έχουν τάξει τον εαυτό τους στη σωτηρία της πατρίδας δηλαδή; Ας γελάσω..

Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η Μίζενς. Σαν να μην έφτανε από μόνη της η παγκόσμια, απαξίωση του σοσιαλισμού, η καταδίκη του συντηρητισμού και της πλουτοκρατίας, του εθνικισμού και του φανατισμού, μας φέρανε και εισαγόμενα προϊόντα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει. Τώρα ο κόσμος έχει σημαντικότερα προβλήματα, όπως: το να πληρώσει τις δόσεις στην τράπεζα για να μην του πάρουν σπίτι, αυτοκίνητο, γυναίκα και παιδιά. Πού χρόνος για επαναστάσεις! Εδώ δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη. Δεν είναι και αυτό, όμως, από μόνο του μεμπτό; Αυτή η οικονομική εξαθλίωση του κοινωνικού ιστού και η μεταμόρφωσή του σε μια –ανίκανη-να αντιδράσει «οπαδοποιημένη» στρατιά ζόμπι, δεν είναι από μόνη της μεμπτή; Και το πιο στενάχωρο, από όλα, είναι το γεγονός πως οι πολιτικές εξουσίες ανά την υφήλιο, έχουν παραδώσει τη μάχη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αμαχητί.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τον ίδιο τον πολίτη. Από την δική μας ανικανότητα, να αντιληφθούμε τη χαρακτηριστική μας ανικανότητα. Διότι, δεν μπορώ να περιγράψω διαφορετικά την παρούσα κατάσταση. Της μιζοποίησης του κοινωνικού ιστού. Ναι! Όλου! Ή μάλλον όσων μπορούν. Έλεγα πρότινος σε μια παρέα, πως όπως ο περιπτεράς πουλάει τη μαστίχα 5 λεπτά, δηλαδή 17 δραχμές, αντί 5 δραχμών που την πουλούσε το 2001, έτσι έχει πράξει, στο μέγεθος που μπορεί, ο καθένας. Το δυσάρεστο είναι, πως αυτοί οι λίγοι που είναι έντιμοι, ή καλύτερα κοινωνικά ευσυνείδητη, την έχουν βαμμένη. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν πως «ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά αυτών που το βλέπουν και δεν κάνουν τίποτα».

ΥΓ. Σπάω το κεφάλι μου γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ από πού πήρα την φωτό. Μπορεί να βοηθήσει κανείς; Άντε!

30 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ταχυδρόμε,

    έβγαλες τα σώψυχά σου για την κατάσταση (δυστυχώς παρατείνεται επικίνδυνα για να την χαρακτηρίσω κοινωνική "φάση").
    Σίγουρα εμείς φταίμε που τους κοιτάμε. Αλλά τελικά πόσοι είμαστε αυτοί οι "εμείς". Μια χούφτα άνθρωποι που αδυνατούμε να μπούμε στο τρυπάκι της μίζας -οι ηλίθιοι- να μάθουμε τα κόλπα ώστε να αρχίσουμε να "σπρώχνουμε" δάνεια συνείδησης και ευθύνης, αξιοπρέπειας και σκέψης στους "άλλους".

    Δηλαδή τι άλλο μας έμεινε; Ή να το παίξουμε καθοδηγητές με τά ίδια τους τα εργαλεία(μακριά από μένα βέβαια) ή να γινόμαστε συνεχώς και πιο γραφικοί αφού στα χαλάσματα των ιδεών και των αξιών χτίζουν πλαστικά παλάτια.

    Τέλος πάντων επειδή τραβάω πολύ ζόρι με τα ζητήματα που θίγεις.. άντε .. καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη για την κατάχρηση. Για την εικόνα ήθελα να σου γράψω κάτι. Μήπως η λεζάντα BEST GAME OVER θα ταίριαζε καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ιδια αισθανομαστε ολοι με εσενα.. Πληγωνουμε την ελλαδα και μας χιλιοπληγωνει.
    Συμφωνω σε οτι ανεφερες και στεκομαι στο "Πού χρόνος για επαναστάσεις!" Αυτο τα λεει ολα τελικα... :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φωτια και τσεκουρι στους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ της ΝΔ που καηκαν και για ενα 3000ρο τα ξεχασαν ολα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Αυτές οι φωτιές δεν σταματάνε πια, χτες άκουσα για δεκάδες φωτιές που είτε σβήστηκαν είτε συνεχίζονται. Αυτά τα 3χίλιαρα ήταν για τα μάτια του κόσμου..
    Όντως ξεκινάει το κακό απο τον πολίτη, τι τους ψηφίζεις αφού βλέπεις ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα ταχυδρόμεεεεεεεεεε!!
    Είμαστε πάρα πολύ περισσότεροι απ' όσοι νομίζουμε!
    Πρέπει μόνο να ξεπεράσουμε το φόβο μας. Το φόβο που έντεχνα έχουν φυτέψει μέσα μας για να προλάβουν την αντίδραση!
    Φόβος στο να κάνεις ή έστω να πεις κάτι!
    Να αρχίσουμε από το πιο απλό!
    Κάτι που βλέπουμε στο δρόμο και μας τη σπάει, πχ άν πετάξει κάτω κάποιος ένα σκουπίδι. Να αντιδράσουμε! Και λίγο λίγο θα αρχίσουμε να ξυπνάμε!
    Το μούδιασμα θα φύγει και θα γίνουμε έτοιμοι για δράση!
    Να νικήσουμε το φόβο λοιπόν!

    ΥΓ
    και να ξέρεις πως ότν αντιδράσεις κάποιος με ίδια άποψη θα είναι δίπλα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο που ειπες οτι το προβλημα ξεκιναει απο εμας τους πολιτες ειναι μεγαλη αληθεια! Εμεις ειμαστε αυτοι που πρεπει κατι να κανουμε γιατι αργοτερα μπορει να μην εχουμε λεφτα οχι μονο για βενζινη αλλα ουτε για ψωμι.. Ηδη ειναι πολλοι αυτοι που δεν εχουν! Καλημερα ταχυδρομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε λοιπόν να δούμε! Ετοιμαστείτε για δράσεις τρελές. Αλλά μην με απογοητεύσετε, αλίμονό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πολιτικοί είανι ο καθρέφτης μας.
    Να μην τα ξαναλέμε.
    Έχω βαρεθεί να τσακώνομαι με μαλακισμένες που πετάνε φαγητά, τις πάνες του μωρού κτλ στον κάδο ανακύκλωσης...
    Κι εγώ που τσαντίζομαι δε θα κάνω παιδιά, το δικό τους θα έχει καρκίνο στα τριάντα κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως η φότο με έστειλε, η γαϊδούρα με την φότο ασχολούμαι...αντί με όλα αυτά που γράφεις. Που επίσης με έστειλαν, μην τρομάζεις.
    1) Τοποθετήθηκες τόσο αληθινά και αυθόρμητα που ανατρίχιασα.
    2) Τοποθετήθηκες τόσο "σωστά" όσο λίγοι.
    3) Καλά έκανες και έβαλες την φότο, γιατί τέτοιοι που είμαστε μόνο με τέτοια παρακινούμαστε στο να προχωρήσουμε στην ουσία.
    4)Εχουμε αλλοτριωθεί σε βαθμό...κακουργήματος.
    Λοιπόν ο καθένας που λίγο κάτι μπορεί να καταλαβει ας κρατήσει τις δυνάμεις του και ας ριχτεί στη μάχη. Μιλάμε για πόλεμο πλέον...Με παράπονα, γκρίνιες και ευχολόγια δεν κάνουμε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το καλοκαίρι έχει πολύ δρόμο μπροστά και μπορεί να προσφέρει και φέτος "μαγικές" συγκινήσεις. Τα τριχίλιαρα δεν τελειώνουν ποτέ. Όπως και τα λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσει πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι που προβληματίζονται ακόμα και το καλοκαίρι που οι υπόλοιποι δε σκέφτονται τπτ.. :)

    Δεν έχεις άδικο και πουθενά για να σχολιάσω κάτι διαφορετικά, τη φωτό δεν ξέρω από που την πήρες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πού χρόνος για επαναστάσεις! Εδώ δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη<<<< ε ναι αλλά τα μαλακά ή σκληρά ποπουδάκια μας , δεν λένε να αφήσουν τα αυτοκινήτα ακίνητα! Και να μη τα χρησιμοποιήσουν , ας πούμε. Τώρα για το γενικό χάος και το μπάχαλο, πάντα έτσι ήταν η Ελλάδα. Δυστυχώς. Μια πατρίδα πεθαίνει όταν δεν κυβερνιέται από Έλληνες. Και για την Ελλάδα οι Έλληνες πολιτικοί ήταν λίγοι, όταν κι αυτοί δεν εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα. Και για να μη κάνω καμιά μεγάλη αναδρομή και πάω πολύ πίσω , εκεί που τα κακά ξεκινούν, να πω απλά εύχομαι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι επιτέλους! Ωραία η πολύτελεια και να αξιωθούμε να την έχουμε. Αλλά οι μάχες δεν δίνονται με mercedes και με chrysler στους δρόμους ή οτιδήποτε άλλο. Κι ας τα έχουμε. Δεν κοπιάζουμε από τη μία , θέλουμε και την άνεσή μας από την άλλη. Φωνάζουμε , αλλά μένουμε στα λόγια. Και μετά έρχονται οι Κύριοι/ες πολιτικοί και λένε το γνωστό 'μη το πιείτε , λουστείτε' ? Ε ας τα λουστούμε λοιπόν . Αλλα να μη ξεχνάμε να ξεβγαλθούμε.
    Φιλιά καλέ μου ταχυδρόμε , καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν φτάνει που τα καμένα παραμείνανε καμένα (μερικά έγιναν ήδη οικόπεδα), τώρα γίνονται και πολιτικές (;) συγκεντρώσεις πάνω από τους τόπους όπου κάηκαν τόσοι άνθρωπο. Εκεί φτάσαμε...
    Ο Αϊνστάιν έκανε αυτή τη διαχρονική δήλωση πριν 60 περίπου χρόνια και ακόμα ισχύει. Επομένως...καταλαβαίνεις πόσο πίσω ακόμα είμαστε...
    Τη φωτογραφία μήπως την πήρες από το http://www.tordol.com/index.jsp ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Που καιρός για επαναστάσεις;!
    Ούτως ή άλλως αυτά τα κάνουν μόνο οι αναρχικοί, τι σχέση έχουμε εμείς με αυτά; Καμία (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φόβερη η φράση του Αινστάιν.
    Ότι μπορούμε κάνουμε ο καθένας,
    αλλά και πάλι είμαστε πολλοί λίγοι,
    μπροστά στους απαθείς, τους τσάτσους και τα κομματόσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΩ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.....
    ΦΟΒΕΡΟ POST.....
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα!Νικοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. συμφωνω φιλτατε και προσθετω...παλιοτερα την λεγαμε χουντα γιατι μας στερουσε τις ελευθεριες..τωρα την λεμε δημοκρατια ....αλλα παραμενει χουντα, απλως σημερα εχει βιτρινα μπροστα,οργανωμενη και "ομορφη"...γιατι να την πεσεις με τανκς οταν μπορεις καλλιστα να τους αποχαυνωσεις ..

    τα οπλα μας ειναι η ψηφος μας και αλλαγη σταση ζωης ...οχι αλλο καφριλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βαση νομου αν σε καποιες εκλογες τα λευκα ξεπερασουν το 50% ολοι οσοι ηταν υποψηφιοι δεν εχουν δικαιωμα υποβολης υποψηφιοτητας σε οποιεσδηποτε εκλογες, εφ ορου ζωης!!!!
    Αρα στο χερι μας ειναι....
    Αλλα μηπως (λεω μηπως) μας ψιλοβολευει αυτη η κατασταση;
    Να χουμε δηλαδη καποιους να βριζουμε για το ποσο χαλια ειναι η χωρα;
    Μηπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. σε κανέναν δεν αρέσει η Ελλάδα.. αλλά όλοι συμβάλουμε στο να είναι έτσι όπως είναι!!!

    καλημέρες..!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μ¨ηπως να μην συμβάλλουμε καλύτερα, αν είναι να συμβάλλουμε έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το θέμα δεν είναι από πού πήρες τη φωτογραφία αλλά γιατί διάλεξες αυτή τη συγκεκριμένη..Καλησπέρες απορημένες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. συμφωνω με τα λεγομενα σου , μονοι μας πρεπει να πραξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα.Η φωτογραφία λέει "θάρρος ή αλήθεια" και ταιριάζει με αυτά που γράφεις.Γιατί έχεις το θάρρος και λες αλήθειες.Και βεβαίως μετά από αυτό που είπε ο Αϊνστάιν,τι άλλο να πεις.Απλά συμφωνώ μαζί του.

    Με εκτίμηση
    Λίλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλά τα λές. Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος και το Ελλαδιστάν ακόμα περισσότερο. Καλή σου μέρα και καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ταχυδρομάκο μου, τι κάνεις;
    Σ΄ έχασα. Πήρα μια δόση διακοπών και έπεται συνέχεια τον Αύγουστο. Όσο γιατί δεν φεύγουν οι πολιτικοί και κατσικώνονται με τα χρόνια στις καρεκλίτσες τους, είναι απλό. Πρώτα πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά του φεύγει το χούι, που λέει κι ο πάνσοφος λαός μας. Είναι μεγάλο όπιο η εξουσία. Τι να κάνουμε τώρα; Ου μπλέξεις! Όσο για τη φωτο δεν έχω ιδέα από που την πήρες (και σε είχα και για καλό παιδί. Φτού σου!!).
    Φιλιά κοραλένια και μια αγκαλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα! Πόσο μα πόσο με γεμίζουν τα σχόλιά σας το πρωί. Όπως όταν ήμουν παιδί και περίμενα το διάλειμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν δεν είχαμε κι εμείς μπλέξει στα δίχτια τις μικρομίζας και μικροδιαφθοράς, δεν θα αντιμετωπίζαμε τους αρχιδιαφθαρμένους με τόση επιείκεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: