29 Ιουλίου 2008

Η πόλη θυμάται και επιμένει. Ή αλλιώς, παραχωρώ ιπποτικά το βήμα σε έναν εγκάρδιο φίλο..

Η πόλη θυμάται. Στη συλλογική της μνήμη αλλά και στο σώμα της έχουν εγγραφεί οι καθημερινές διαδρομές με τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία που διακόπηκαν απότομα πριν από χρόνια με την βίαιη εισβολή των Ι.Χ. στη ζωή μας. Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, με έντονο κυκλοφοριακό θόρυβο και κατειλημμένους δρόμους και πεζοδρόμια από σταθμευμένα Ι.Χ..

Η πόλη επιμένει. Και επαναφέρει πεισματικά κάποιες προτάσεις που, ενώ επιβάλλονται παντού σ΄ όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζονται από τους τοπικούς άρχοντες υποτιμητικά και πολλές φορές ειρωνικά.

Οι προτάσεις αυτές επανέρχονται κάθε τόσο στο προσκήνιο, όχι για λόγους νοσταλγίας αλλά γιατί το επιβάλλουν οι ασφυκτικές συνθήκες που προέκυψαν στο μεταξύ αλλά και οι προδιαγραφές της πόλης: η γραμμική της μορφή, η καμπύλη παραλιακή ζώνη, η εκρηκτική δημογραφική επέκταση κατά μήκος της ακτής του Θερμαϊκού.

Το σύγχρονο τραμ στην «κάτω διαδρομή» (ΙΚΕΑ, Β.Όλγας, Τσιμισκή, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μοναστηρίου, Σταθμός ΚΤΕΛ) που συμπληρώνει το δίκτυο των μέσων σε σταθερή τροχιά, αφού η επέκταση του μετρό προβλέπεται να διέλθει από τον άξονα της οδού Λαγκαδά.

Η θαλάσσια συγκοινωνία με ταχύπλοα από τον πυκνοδομημένο Δήμο Θερμαϊκού και την Καλαμαριά μέχρι το κέντρο (Πλατεία Ελευθερίας). Η πρόταση αυτή, που αποτελεί τον βασικό πυρήνα της αρχικής ιδέας του ΄86 δεν απαιτεί λιμενικά έργα, αφού οι υπάρχουσες υποδομές στους Νέους Επιβάτες στη μεριά της Καλαμαριάς και στο λιμάνι μειώνουν κατά πολύ το αρχικό κόστος της επένδυσης αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η μαζική ποδηλατοκίνηση με τη δωρεάν παροχή ποδηλάτων, που παραλαμβάνει και αφήνει κανείς σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Πρόσφατα στο Παρίσι, τη μητρόπολη των 10 εκατομμυρίων, ο εμπνευσμένος δήμαρχος πρόσφερε στους κατοίκους χιλιάδες ποδήλατα και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο μετακίνησης.

Μαζί με την πόλη θυμόμαστε και μείς και επιμένουμε να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα όσα ονειρευτήκαμε γι΄αυτήν.

* Tips:

Στηρίξτε την προσπάθεια της «Metapolis, για την πόλη και την πολιτική» να βοηθήσει το έργο των Γιατρών Του Κόσμου, για τα παιδιά της Αφρικής, αγοράζοντας την οικολογική τσάντα μας, είτε από τα γραφεία της οργάνωσης στη Μητρ. Ιωσήφ 1, 1ος όροφος (2310.236.882), είτε σε επιλεγμένα καταστήματα της πόλης.


* Υγ. Του Σπύρου Βούγια

13 σχόλια:

  1. Εκσυγχρονισμός...
    Πολλά έργα όμως θα γίνουν.. να μειωθούν και τα τουτού.. και να καλυτερέψει η πόλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείται!!!!!!!
    :)
    Αν και μία φορά έχω πάει και αυτή στα Κτελ της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πολίτης πρέπει να δείξει τη δύναμή του!
    Πρέπει να ψηφίσει με βάση το συμφέρον του και όχι με βάση τι του αρέσει να βλέπει τις απόκριες!!!
    Ίδίως η θεσσαλονίκη αξίζει πολύ περισσότερα...
    Καληνύχτα ταχυδρόμεεεεεεεεεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα ταχυδρομάκο μου
    Πολύ καλή η πρωτοβουλία σου!! Εύγε.
    Δώστου να καταλάβει του φίλου μας τη δύναμη του μέσου και να ασχοληθεί και λίγο παραπάνω. Μαλλιά έβγαλε η γλώσσα μου. Άντε με το καλό και στη δική σου.
    Τα παμε αυτά άλλωστε μαζί.
    Φιλί κοραλένιο και μια αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. zanzibar μου

    Το νου σου! Ανοίγουμε μπαράκι το χειμώνα στο κέντρο!!! Οι εκδηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου ξέρεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσο οι πολιτες θα απαιτουν και θα ενδιαφερονται, παντα θα υπαρχει ελπιδα να γινουν αυτα τα πολυποθητα εργα...μην παψετε να αγωνιζεστε μονο, μην αδιαφορησετε στιγμη και θα πετυχετε το στοχο σας σιγουρα! Τη Θεσαλλονικη δεν την ξερω, αλλα εχω ακουσει τα καλυτερα, ειναι κριμα να τυγχανει τετοιας αντιμετωπισης απο αυτους που υποτιθεται οτι τη φροντιζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλές αυτές οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις, αλλά όσο η Σαλονίκη Παπαθεμελοψωμιαδοανθιμοκρατείται δεν πρόκειται να αποβάλει τον κομπλεξικό-επαρχιωτικό χαρακτήρα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανάθεμά τον. Όπου γάμος και χαρά η Μυρσούδα πρώτη. Τα χαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. Το μπαράκι μας μάρανε. Τέλος πάντων. Θα χουμε ένα στέκι. Κάτι είναι κι αυτό.
    Φιλί κοραλένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ταχυδρόμε μου καλέ, μακάρι να έκαναν κάτι επιτέλους για όλες τις μεγαλουπόλεις. Πνιγόμαστε παιδιά. Πνιγόμαστε και λέμε κι ευχαριστώ.
    Φιλιά , καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: