25 Αυγούστου 2008

Εμπρός προς τα πίσω τραβάμε.



Ο Αύγουστος ήταν πολύ απαιτητικός μήνας. Επιθυμούσε/εί διακαώς να κερδίσει τη θέση του στην Ιστορία. Από τη μία, η πολεμική σύρραξη της Γεωργίας και της Ρωσίας, που άφησε πίσω του ένα νέο ψυχρο-πολεμικό κλίμα και πολλούς νεκρούς, και από την άλλη η Ολυμπιάδα του Πεκίνο, που πέρα από τα εκατομμύρια «εγχώρια θύματα» στο βωμό της προετοιμασίας, άφησε πίσω του το πληγωμένο γόητρό μας. Η Ελλάδα, παρά τα λίγα αλλά αξιέπαινα Ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε, κατέκτησε και την πρώτη θέση στους ντοπαρισμένους αθλητές. 15 διάσημοι αθλητές στο σύνολό τους. Εδώ, ακριβώς, εγώ διερωτούμε: δεν μπορούμε να ντοπάρουμε τους πολιτικούς μας για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις; Ή μήπως, να ντοπάρουμε τους ψηφοφόρους όταν οδηγούνται στις κάλπες, για να ψηφίζουν με μεγαλύτερη σύνεση; Βλέπετε, με την ίδια ελαφρότητα με τη δική μας, ψήφισαν και οι φίλοι μας οι Γεωργιανοί. Έτσι, οδηγήθηκαν σε έναν αναίτιο πόλεμο με πολλά αθώα θύματα. Απλούς ανυποψίαστους πολίτες. Στο βωμό της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας.

Ο Σεπτέμβριος στη Θεσσαλονίκη έρχεται πάντα με τους καλύτερους οιωνούς. Κυρίως, με την Διεθνή Έκθεση. Ο χώρος της οποίας ξεπροβάλλει στο κέντρο της πόλης σαν άλλη τσιμεντούπολη. Κι εγώ, μένω πάντα, με την ίδια απορία: είναι τόσο δύσκολο να δενδροφυτέψουμε τον χώρο της Εκθέσεως ώστε πέρα από εμπορικό πανηγύρι, να αποτελεί και πνεύμονα οξυγόνου για το ερημοποιημένο κέντρο τούτης εδώ της πόλης; Μια πόλη, χωρίς αξιοποιημένους χώρους πρασσίνου, με λιγοστούς χώρους στάθμευσης και με ολοένα αυξανόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα. Αυτά όλα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο τέλος του 2008, το 50% του πληθυσμού της γης θα κατοικεί –για πρώτη φορά στην ιστορία- σε πόλεις.

Σας καλημερίζω με ένα απόφθεγμα του Ισοκράτη, που ακούγεται, σήμερα, πιο επίκαιρο από ποτέ: η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδιαμονία. Και την πολιτική ως μέσο πλουτισμού, θα προσθέσω εγώ.

15 σχόλια:

  1. μπορεί να ήταν και από τους πιο περίεργους μήνες έβερ, αυτός ο αύγουστος. άντε να φύγει. να έρθουν τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα!!!
    Αρχίζει η έκθεση ε; Θα μαζευτείπολύς κόσμος!!! :) Καλό θα ήταν παντού να έχουν μεριμνήσει για το πράσινο και την ποιότητα της ζωής!
    Επικαιρότατο το απόφθεγμα, μήπως είχε μαντικές ικανότητες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι'εγώ, σπλάτερ εντελώς τον χαρακτήρισα αυτό τον Αύγουστο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απορία σου με τη δεντροφύτευση απορρίπτεται διότι κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Πού θα παρκάρουν τα υπουργικά Μερτσεντές αλλέως πώς; Όχι μου λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρασινο απαγορευεται. Θυμιζει ΠΑΣΟΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, παραδοσιακά το Σεπτέμβριο συμβαίνουν τα πλέον δυσάρεστα.
    Για την έκθεση της Θεσ/νικης φημολογείται πως ψάχνουν να βρουν κάτι αισιόδοξο για να πουν αφού οικονομικά ο Χειμώνας φαίνεται να είναι πολύ δύσκολος.
    Πάντως πέρα από το πράσινο καλό είναι σιγά σιγά να ξυπνάμε και να προωθούμε και την ανακύκλωση.
    Είναι καλό όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία γενικότερα.
    ΥΓ:Τον συμπλήρωσες πολύ εύστοχα τον Ισοκράτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά,

    Τί λέτε να κάνουμε οι εν Θεσσαλονίκη και περιχώρων κάποια κίνηση για ανακύκλωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το καλύτερο μήνυμα που θα έστελναν οι Θεσσαλονικείς σε ολόκληρη την Ελλάδα θα ήταν να εγκαταλείψουν μαζικά την πόλη μόλις άρχιζαν να μαζεύονται οι "επίσημοι"!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσον αφορα τον πλουτισμο, δυστυχως ολα γυρω απο εκει περιστρεφονται. Οσον αφορα την ανακυκλωση, μπες αν θες www.oikologio.gr, ειχαμε κανει καποια σχετικη ερευνα και επικοινωνια με τους μεγαλους δημους σχετικα με το αν κανουν η οχι ανακυκλωση και τι προγραμματισμος υπαρχει για το θεμα.

    Η ιδεα του/της ασκαρδαμυκτι πολυ με αρεσει σε λλλλεω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο φετινός Αύγουστος επισκίασε το απόφευγμα του Ουμπέρτο Έκο (ότι το συγκεκριμένο μήνα δεν βγαίνουν ειδήσεις).
    Και δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της θεματολογίας έχει αρνητικό πρόσιμο. Με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην Οσετία και Αμπχαζία.
    Η Θεσσαλονίκη όντως έχει σοβαρό πρόβλημα τσιμεντοποίησης. Έχει γίνει πολύ άσχημη, στο έλεος των καπηλευτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.

    μεγαλη κουβεντα,και πολυ αληθινη.....
    πεσ τα σε αυτουσ που θα σπασουν,θα λεηλατησουν,θα καταστρεψουν,εν οψει της δεθ....
    σε αυτους που επικαλουνται το ασυλο και ταμπουρωνονται στα πανεπιστημια νομιζοντασ οτι τουσ ανηκουν....
    σε ολουσ αυτουσ τουσ τραμπουκουσ που καθημερινα μολυνουν τον τοπο...


    την καλησπερα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι χειρότερος απ' τον Αύγουστο.

    Όντως το καλύτερο που έχετε να κάνετε οι Σαλονικείς είναι να την κοπανήσετε απ' την πόλη και να αφήσετε τους τραμπούκους της πολιτικής και τους τραμπούκους των δρόμων, να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: