3 Νοεμβρίου 2008

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες. Ή αλλιώς Ταχυδρόμος, the educator!


Soul, Partisan, .ES, Τσέχικες μπυραρίες, Παπαρούνα, Βαλαωρίτου, Φράγκων, Σπίρτο, Urban, Ζεύξιδος, ο τροχονόμος στην Βενιζέλου να με αγριοκοιτάζει που πέρασα μόλις άναψε το πράσινο μιας και με την δική του λογική θα έπρεπε να αναμένω πως ο αριστερά μου θα περάσει με κόκκινο -και ποιος θέλει να συμβεί ατύχημα στην βάρδια του-, ο άλλος στην Εγνατία να μου σφυρίζει που έφυγα με κόκκινο, αγνοώντας πως ο δίπλα συνάδελφός του μου έκανε σινιάλο -πλάκα πλάκα μπορεί να μου έρθει καμιά κλήση μέσα στο γενικό under construction κλίμα της πόλης-, ο Μαραντόνα 20 χρόνια μετά να παραμένει ίδιος και να πουλάει τις γνήσιες απομιμήσεις του, ο σκύλος του Αέρα που πλέον προτιμά το Local της Π. Μελά, όλα αυτά αποτελούν τη raison detre* μιας άλλης Θεσσαλονίκης που δεν ονειρεύεται την άλλη μέρα, είναι ήδη εκεί. 

ταχυδρόμος αυτό το μήνα περπάτησε πολύ, αναζήτησε τα μικρά μυστικά της πόλης. Τα καινούρια μυστικά της. Αυτά, που θα κάνουν τον χειμώνα μας, ακόμα πιο ενδιαφέρον. Δεν θα ζηλέψουμε ποτέ ξανά τις “σινιέ” καφετέριες με τα βαριά -έτοιμα να μας πέσουν στο κεφάλι- πολύφωτα. Δεν θα μας κλέψουν το ηλιοβασίλεμα. Μπορούμε να το φανταστούμε. Στα στενά της Φράγκων, της Βαλαωρίτου, της Καλαποθάκη, ένας καινούριος ήλιος ανατέλλει. Και μας περιμένει. Όπως έγραψε ο συγγραφέας, η καρδιά είναι ένας επαναστατικός πυρήνας, και όπως προσθέτω εγώ, ήρθε η ώρα για τη δική μας επανάσταση. Θέλουμε πίσω την πόλη που μας πήραν οι λαϊκές τραγουδίστριες με το 10ποντο τακούνι. Και την θέλουμε τώρα! Αρκετή ευγένεια δείξαμε. To Partisan, θα το βρείτε στο 29 της Βαλαωρίτου. Καταπληκτικό από κάθε άποψη bar. Η μεγάλη μπάρα στα αριστερά δίνει το κυρίαρχο σύνθημα για το τι σας επιφυλάσσει η βραδιά. Η διακόσμηση άκρως εντυπωσιακή, με την απλότητα των γραμμών να δημιουργούν ένα κλίμα σίγουρης μέθης. Το εντυπωσιακό κόκκινο αστέρι σας δημιουργεί ένα αίσθημα επανάστασης. Ποιας; Μα αυτής που θα κερδίσουμε. Τα είπαμε αυτά.  Στην ίδια ευρύτερη περιοχή αλλά αρκετά πιο δυτικά του κέντρου, δεσπόζει το “.ES”.  Στην αρχή της Φράγκων και ακριβώς απέναντι από τα τείχη της πόλης. Σας μπέρδεψα; Βλέπετε η πόλη δεν έχει τείχη μόνο στην Άνω Πόλη, έχει και στο κέντρο.  Μια επίσκεψη, θα σας πείσει. Οι μεγαλύτεροι έχουν ζήσει την περιοχή πολύ καλά, από τις θρυλικές εποχές του naninani. Το .ES αξίζει την επίσκεψή σας και δεν θα σας απογοητεύσει. Τόσο τα cocktail, όσο και το φαγητό, θα επιβραβεύσουν την πρωτοβουλία σας να επισκεφτείτε αυτή την Ισπανική παροικία. Ο υπογράφων, έχει επισκεφτεί και το αντίστοιχο bar στην πολυαγαπημένη Βαρκελώνη. Superb!

Η Παπαρούνα. Τι να πρωτοπείς  για την παπαρούνα. Μάλλον, οι κύριοι υπαίτιοι της επανάστασης, μαζί με τους τύπους από τις Τσέχικες μπυραρίες -ακριβώς δίπλα-. Να συλληφθούν, πάραυτα. Και να παρασημοφορηθούν. Για την αλλαγή της ιστορίας. Να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σαλάτα με ρόκα και πορτοκάλι, καθώς και το σουσαμένιο κοτόπουλο. Το χύμα κόκκινο κρασί σας καλεί σαν άλλες σειρήνες να το παραγγείλετε. Όχι μόνο γιατί συμφέρει, αλλά γιατί αξίζει.  Μετά μπορείτε να πάτε και από τις τσέχικες, δίπλα. Ούτως ή άλλως θα γίνετε το αδιαχώρητο. Πού αλλού, μα στη Συγγρού. Στο 7.

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένουμε και άλλες κινήσεις σε αυτήν, την άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχής της πόλης. Ακούς Ζορό; Ή μήπως δεν ξέρεις που πέφτει η Βαλαωρίτου; Εμείς, πάντως, ξέρουμε. Έτσι αν και ζαλισμένοι έπειτα από τα συνεχόμενα cocktail, πήραμε τα ποδαράκια μας, μιας και ο ταχυδρόμος είναι eco-friendly (ακούς Πέτρο;), και προσπαθήσαμε να κλείσουμε την βραδιά με ένα σφηνάκι στο Soul της Καλαποθάκη, παρέα με τις εκπληκτικές funkes που ο Πέτρος έβαζε στο  μηχάνημα μπροστά του.

Είπαμε καληνύχτα με τα παιδιά και μόλις που είχα ανέβει στη vespa, μια παρέα μου φώναζε:

Σε περιμένουμε στο Urban ή στο Spirto, στη Ζέυξιδος! Σε 5!

Και συγκινήθηκα, γιατί το σκηνικό μου θύμισε Ισπανία. Όπου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Βρίσκεσαι σε ένα αμάξι που περισσεύει μια θέση, γνωρίζεις ανθρώπους και συναντάς την παρέα σου, στο άλλο bar. Και γίνεστε περισσότεροι. Και καλύτεροι. Τι αναμνήσεις! Έτσι και πήγα. Και τους γνώρισα. Γιατί ως γνωστόν η “ισχύς εν τη ενώσει”. Έτσι θα αλλάξουμε την πόλη!  

13 σχόλια:

  1. καλημερα κ καλο μηνα ταχυδρομε..
    ωραιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να σ΄ακουσει ο Ζορρο Ταχυδρομε μου....Εχει πολλες ασχολιες ο ανθρωπος. Και για να εχουμε ελπιδες να αλλαξουμε την πολη πρεπει πρωτα να αλλαξουμε αυτον και τον αλλον τον αχρηστο ....
    Καλημερες και καλο μηνα, κι ευχαριστουμε για την βολτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλό μήνα ταχυδρόμε
    Να περπατάς,
    Να γυρνάς και να μας μεταδίδεις όσα είδες.
    Γιατί υπάρχουν ακόμα κρυμμένες ομορφιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βολτες ομορφες , μαγαζια , προετοιμασια για το χειμωνα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου έχουν λείψει κάποια από αυτά που περιγράφεις, αλλά και άλλα, πολλά άλλα...

    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η πλευρά της Θεσσαλονίκης "ανεβαίνει"! Ελπίζω μόνο να μην το πάρουν χαμπάρι οι "έμπορες" και φτιάξουν άλλη μία Αριστοτέλους και άλλη μία παραλία, σε αυτά τα στενάκια!
    Να περπατάς και να οδηγάς και ελπίζω κάποια στιγμή να σου φωνάξω κι εγώ ένα "γειά σου, Ταχυδρόμε"!

    Υ.Γ. : Partisan με dj Νίκο Μαρκόπουλο κάποια βράδια... nice! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οδηγός πόλης; Κι εμείς,ρε αδελφέ, που δε συμπαθούμε τα μπαράκια και τα φαγάδικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείμε! Καταρχήν, είναι δυνατόν να μην έχεις έρθει στο δικό μου το μπαράκι; Που είναι και οικολογικό και ανατρεπτικό, και πεζοδρομιακό; Πες μου αν έχεις το θεό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ αχ μας ξεσηκώνεις και δυστυχώς εμείς δεν είμαστε εκεί! Να περνάς καλά πάντα να γνωρίζεις και να γεμίζεις τη ζωή και τη ψυχή σου.
    Φιλιά , καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι Αθηνόραμα και μαλακίες;

    Εδώ μιλάμε για ψαγμένα τιπς...

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα ταχυδρόμεεεεεεεεεε!!
    Πολύ όμορφη ακούγεται αυτή η πλευρά της πόλης!
    Κάποια στιγμή θα πρέπει να τη δω!
    Μακάρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: