24 Ιανουαρίου 2009

The Revolution Road. (πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση κάντε click στο διπλανό τραγούδι)

Ξυπνάς. Με μηχανικές κινήσεις ανοίγεις τον βραστήρα του νερού και κατευθύνεσαι προς το μπάνιο. Κάνεις ντους. Ντύνεσαι. Βάζεις το σακάκι. Δίνεις ένα φιλί (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και ακούς στις ειδήσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα -καθώς τρως το κουλούρι-. Παίρνεις τον καφέ και με αγωνία τρέχεις να προφτάσεις. Να προφτάσεις. Να φτάσεις. Να κόψεις το νήμα.

Από παιδί, είχα την ισχυρή πεποίθηση, πως το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργήθηκε από ιδιοφυίες. Άνθρωποι, που κατά παραγγελία, δημιούργησαν με μεγάλη μαεστρία μία πλεκτάνη ενάντια των λαών. Άλλωστε, όλοι οι άλλοι τρόποι υποδούλωσης των ανθρώπων απέτυχαν παταγωδώς. Τώρα, όμως, τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία και το βάφτισαν Δάνειο Κατοικίας. Κάτι σαν την Ασφάλεια Ζωής, που κανονικά θα έπρεπε να λέγεται Ασφάλεια Θανάτου, μιας και ο δικαιούχος δεν πρόκειται να λάβει ποτέ τα χρήματά του. Μόνο οι κληρονόμοι. Ξέρετε πότε. Έτσι, κατά αυτόν τον τρόπο οι ιδιοφυείς αυτοί φίλοι μας κατάφεραν να πείσουν όλη την ανθρωπότητα, πως πρέπει να υποδουλώσουν τη ζωή τους για ένα σπίτι. Στερώντας μας από κάθε δυνατότητα αλλαγής κατοικίας, εθελοντικής μετανάστευσης, δημιουργικής επανεγκατάστασης. Γιατί; Διότι, πολύ απλά, όταν χρωστάς δεν κουνιέσαι πολύ πολύ. Δεν πουλάς μαγκιά στο σύστημα..

Κοίτα μέσα σου να δεις το μικρό Περλ Χάρμπορ και τραγούδησε σε όλους αυτούς που θέλουν να σου κλέψουν τη ζωή:  f*uc*k you, f*uc*k you, very very much, όπως τραγουδά η Lily Allen στο ομότιτλο τραγούδι. Η βρετανίδα τραγουδίστρια πούλησε περισσότερους από 2,5 εκ. δίσκους, τραγουδώντας το κατάμουτρα σε όλους αυτούς, που μοναδικό στόχο έχουν να ληστέψουν τη ζωή μας. Να πάρουν την ψυχή μας. Να μας βομβαρδίσουν με όλα αυτά, που διόλου δεν χρειαζόμαστε.

Οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε, το Revolutionary Road των Richard Yates και Justin Haythe, για να παρακολουθήσετε μία εκπληκτική ιστορία δύο ανθρώπων που προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Πέρα από καλούπια και στερεότυπα. Να μην απογοητευτείτε. Αλλά να πεισμώσετε.

15 σχόλια:

  1. καλημέρα κι ακόμη κι αν δε θες να σου χαιδευουν τα αυτιά πρεπει να σου πω συγχαρητηρια για την υέροχη γραφή σου.
    Μόνο φέτος κατάλαβα ότι η σταθερότητα που μας μαθαίνουν να αναζητούμε σε όλη μας τη ζωή -ένα σπίτι δικό σου, μια μόνιμη δουλεια στο δημοσιο- σημαίνουν τελικά και το τέλος της δημιουργικότητας, το τέλος της συνεχούς ανάπτυξής, εξέλιξης, σου ως άνθρωπος, σημαινουν το τέλος της ελευθερίας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιον να το πρωτοπεις,ρε φίλε,έχουμε υπερχείλιση μ@λ@κί@ας,θα βγάλει μαλλιά η γλώσσα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα λες
    μας εχουν αφτερους ωστε να μην εχουμε ορατη βουληση ελευθεριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ταχυδρόμε... επίκαιρος και εσύ και το τραγούδι...

    Η φούσκα του δανεισμού για σπίτι έσκασε πρόσφατα στην Αμερική οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, εκεί που υπήρχαν 1-2 κατασχέσεις το μήνα ανά περιοχή έγιναν 40 -50.

    Και όλα αυτά γιατί; Για να ριζώσεις ακόμη πιο βαθιά... βαθιά...

    Φωτεινή καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρέ καλά λέγαν οι παλιοί Εβραίοι: όποιος αγοράζει σπίτι, αγοράζει τάφο!
    (δεν πιστεύω να προφήτευαν τους νεκρούς απ' τους βομβαρδισμούς της Γάζας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. !! τι να προσθέσει κανείς;
    α! υπάρχει και το δάνειο διακοπών ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακριά από δάνεια. Οταν χρεώνεσαι στις τράπεζες ζεις μόνο για να ξεχρεώσεις. Σκέτη σκλαβιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βεβαια οι Ελληνες καταεχουμε ΚΑΙ σε αυτον τον τομεα την πρωτια. (Οπως και σε καθετι ασχημο) Με μεγαλη διαφορα η Ελλαδα πρωτη στην ιδιοκατοικηση. Με ακομη μεγαλυτερη στην εξοχικη κατοικια. Ερχομαστε σε αυτη την ζωη για 60-70 χρονια πανω κατω, και αντι να τα χαρουμε και να ρουφηξουμε οτι μπορουμε απο αυτα, κανουμε ολα αυτα που αναφερεις παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μακριά....
    Από την άλλη βέβαια, μιας και εχω την ευτυχία να έχω δικό μου σπίτι...( χωρίς δάνειο) τουλάχιστον ξέρω πως ότι και να συμβεί δε θα κοιμηθώ ποτέ σε κανένα παγκάκι...
    Υπεραισιόδοξη, έ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Esena nomizo de se voh8aei to peisma!!!
    To exeis apo thn fysh sou!
    Parakatiano gaidouriiiiiii!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: