29 Απριλίου 2010

Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι λόγοι της τόσο μεγάλης ψυχικής απόστασης των Ελλήνων και Γερμανών πολιτών;


Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να αναλύουμε το θέμα της υποτιθέμενης ψυχικής απόστασης που χωρίζει τον Έλληνα και τον Γερμανό πολίτη όταν μάλιστα για πολλές δεκαετίες οι Έλληνες μετανάστες στήριζαν την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και η Γερμανική Πολιτική για την Ευρώπη φαίνεται πως προωθούσε την ισχυροποίηση της Ελλάδας. Τι είναι αυτό που άλλαξε; Αν άλλαξε. Η αλήθεια είναι πως ο Γερμανικός λαός έχει βαθιά χαραγμένη την αίσθηση της κοινωνικής συνείδησης και της εργατικότητας. Σε αντίθεση ο Έλληνας, ενώ παρουσιάζει βαθύτατα στοιχεία Εθνικής πίστης και αφοσίωσης αυτά δεν μεταλαμπαδεύονται σε κοινωνικό έργο. Δεν καιγόμαστε, με απλά λόγια, για την κοινωνική πρόοδο. Διαφορετικά ούτε θα φοροδιαφεύγαμε ούτε θα αντιμετωπίζαμε το κράτος σαν μπαμπούλα. Ο Γερμανικός πολίτης, ιδιαίτερα ο Δυτικός, έχει βαθιά μέσα του χαραγμένη την αδικία που υπέστη με την ανοικοδόμηση της Ανατολικής Γερμανίας που κάτι τέτοιο του θυμίζει και η υπόθεση της Ελλάδας. Έτσι, δυσκολεύεται να το καταπιεί.
Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως γενικότερα η εικόνα που δείχνει ο Έλληνας προς το εξωτερικό δεν συνάδει καθόλου με άνθρωπο που αντιμετωπίζει κρίση. Για παράδειγμα: ο πλούσιος Γερμανός συνήθως νοικιάζει σπίτι ενώ ο φτωχός Έλληνας έχει δικό του, ο πλούσιος Γερμανός δεν φοράει επώνυμα ρούχα ενώ ο φτωχός Έλληνας το έχει χόμπι, ο πλούσιος Γερμανός ονειρεύεται με την σύνταξή του να αγοράσει ίσως ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα ενώ ο Έλληνας γεννιέται και οι γονείς του έχουν προβλέψει γι’ αυτό,    ο πλούσιος Γερμανός έχει καταναλωτική συνείδηση και υπακούει στις οδηγίες του κράτους για πίεση στις αγορές και πάγωμα των τιμών ενώ ο φτωχός Έλληνας δεν λογαριάζει τίποτα, ο Γερμανός δουλεύει σκληρά και πολλές φορές απάνθρωπα χωρίς να διαμαρτύρεται γιατί υπηρετεί έναν υψηλότερο σκοπό ενώ ο φτωχός Έλληνας δεν διστάζει να αποκλείσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ κινδυνεύει η χώρα με χρεωκοπία και πολλά άλλα. Μην ξεχνάμε την επιπλέον ώρα που δούλεψε χωρίς αμοιβή ο Γερμανός πολίτης όταν του ζητήθηκε να στηρίξει το κράτος του. Δύσκολα φαντάζομαι να δεχόμασταν κάτι τέτοιο στη χώρα μας.

Ο Γερμανός πολίτης έχει μάθει να έχει ως φύλακα άγγελο το Γερμανικό κράτος και δεν διστάζει να διασύρει τους πολιτικούς αν χρειαστεί ενώ ο Έλληνας κρύβεται πίσω από τις λειτουργίες του. Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν κάνει τα δύο αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας να νοιώθουν πως έχουν αποξενωθεί. Χωρίς αυτό να ισχύει απόλυτα βέβαια. Απλά μια υπερμεγέθυνση των προβλημάτων και από τις δύο μεριές έχει οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο της αποξένωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια από την Ελληνική πλευρά και λίγο μεγαλύτερη κατανόηση  από τη Γερμανική. Άλλωστε, οι δημιουργοί και εμπνευστές της Ενωμένης Ευρώπης έχουν ξεπεράσει μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν βγει αλώβητοι. Έτσι θα βγούμε κι εμείς.


Άρθρο.

9 σχόλια:

  1. Είναι μεγάλες οι διαφορές αλλά μακάρι όπως λες να βγούμε αλώβητοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες κοίταγα τη ράχη του βιβλίου σου στη βιβλιοθήκη μου και σκεφτόμουνα, ώσπου μου ξέφυγε ένα "βρήκες κι εσύ την ώρα".
    Σήμερα διαβάζοντας το ποστ σου, μου ξαναξέφυγε ένα "πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια θες από μένα;".

    Πολλή γκρίνια υπάρχει, παντού. Και καθημερινά. Αυτό, θαρρώ, είναι το πιο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ψυχισμό και την κοινωνική νοοτροπία των δύο αυτών λαών!
    Την Καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι να σου πω , δεν εχω ζησει με γερμανους να ξερω πως ειναι , αλλα εμεις θελουμε βελτιωση σε πολλα επιπεδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι το λιγότερο γελοίο και αστείο να κατηγορέι και να ρίχνει κανείς ευθύνες στον λαό, τον οποιονδήποτε λαό!
    Όποιος διαβάσει ιστορία καταλαβαίνει πως πάντα υπήρξαν οι τάσεις να ρίχνεται το φταίξιμο στον κόσμο για τα παθήματά του!
    Κάνουμε όμως τα στραβά μάτια στην αποκλείστική ευθύν της εκάστοτε εξουσίας, θές τώρα, θες πρίν 50 χρόνια, θές μετά την επανάσταση του '21, η ακόμα και κατά το Βυζάντιο και την αρχαιότητα!

    ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ....

    Στη Γερμανία δεν προσπάθησαν να αλλοιώσουν την ηθική των πολιτών με διορισμούς, ρουσφέτια, κομπίνες, λαμογιές και άλλα κόλπα!
    Ούτε υπάκουαν στις επιταγές μεγάλων δυνάμεων...

    Ιστορία και πάλι ιστορία! Δε χρειάζεται πολύ και πολλά βιβλιαράκια... με λίγο κόπο αποκαλύπτονται πολλά...

    ΥΓ
    Αλήθεια...
    Ποιός πιστεύει ακόμα στην οικονομικά ενωμένη ευρωπη???

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και μέσα σε όλα αυτά τι κάνει το κράτος για τον γερμανό και τι για τον έλληνα πολίτη. η δημόσια παιδεία και κυρίως η δημόσια υγεία (η ελληνική) ποιου κατάντια είναι;
    η σχέση πολίτη κράτους είναι και πρέπει να είναι αμφίδρομη. οι πολίτες κάνουν το κράτος μα το κράτος έχει την εξουσία και όχι (τυπικά) οι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και πολύ σου καλησπέρα βεβαίως βεβαίως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λύση είναι μία. Κοινή οικονομική πολιτική. Θα αντέξουμε όμως να ξεπεράσουμε τον ραγιαδισμό, τον ωχαδερφισμό και την εν γένει δυσκολία μας σε συμμόρφωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αίσθηση του κράτους και της χώρας ως εχθρού. Τα βλέπουμε όλα εχθρικά γι αυτό δεν τα σεβόμαστε, τα κλέβουμε όπου και όταν μπορούμε και τα λοιπά και τα λοιπά.
    Ας μάθουμε πρώτα να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη χώρα μας και θα μας σεβαστεί και αυτή με τη σειρά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: