11 Μαΐου 2010

Πυλαία ή Καμπουτζίδα*


Πολλά και χαρακτηριστικά τα ευτράπελα που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες, μια και περισσότεροι από 700 Δήμαρχοι στη χώρα μένουν άνεργοι. Αναμενόμενες, λοιπόν, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες, που άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, μοναδικό στόχο έχουν να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά τούτης εδώ της πόλης. Μάλιστα, με την παραμονή του Δήμου Νεάπολης ως αυτόνομης Διοίκησης, μάλλον δόθηκε άλλοθι στους Δημάρχους να βγουν και να κλείσουν τους δρόμους. Ο καθένας από τη μεριά του νοιώθει πιο αδικημένος από τον άλλο. Και κάποιοι είναι. Πράγματι.

Ανάμεσα στους αδικημένους Δήμους είναι και η Πυλαία. Ή αλλιώς Καμπουτζίδα. Ο ιστορικότερος περιφερειακός Δήμος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος απειλείται με εξαφάνιση μετά τα ομολογουμένως επανειλημμένα λάθη της Διοίκησης του Δήμου. Οι επιλογές του σημερινού Δημάρχου έχουν περάσει σε ανυποληψία το σύνολο του πιο γρήγορα αναπτυσσόμενου Δήμου της Βόρειας Ελλάδας.

Η Πυλαία, ιστορικά στοιχεία για την οποία βρίσκουμε σε κείμενα του Θουκυδίδη, διαθέτει έκταση 27.000 στρεμμάτων και έναν πληθυσμό που ξεπερνά σήμερα τις 60.000 κατοίκων. Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μαθητικό δυναμικό της περιοχής που υπερβαίνει τις 3500 μαθητών. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί την 5η μεγαλύτερη σε έκταση Δημοτική Αρχή και παρουσιάζει την εντονότερη ανάπτυξη ανάμεσα στους Δήμους. Δεκάδες εμπορικά καταστήματα, αθλητικά κέντρα, ελαφριά βιοτεχνία και βιομηχανία, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης και  χιλιόμετρα παραλίας συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό που παρότι παραμένει αναξιοποίητο από την σημερινή διοίκηση αποτελεί την κληρονομιά του Δήμου. Είναι αυτά ακριβώς που συνθέτουν το προφίλ του Δήμου, που μάλλον μετά από τον κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και τις Συκιές δικαιούται να ομιλεί για αυτοδυναμία. Άλλωστε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού, είναι τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του Δήμου που του δίνουν το δικαίωμα να επιζητά την διάσωσή του.


Γι’ αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς (μάλλον εσωτερικούς) η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να διακόψει την κυκλοφορία κεντρικών αξόνων δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αν και η προσωπική μου αισθητική με βρίσκει αντίθετο σε τούτη την πράξη, πρέπει να ομολογήσω πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα ίσως είναι ο μόνο τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο και να αγγίξει την πολιτική ηγεσία. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι λανθασμένες επιλογές της διοίκησης τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να βάζουν σε περιπέτειες τους συνανθρώπους μας. Η ευθύνη, και πάλι, βαραίνει τους ίδιους τους πολίτες που μάλλον θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν βάζουν το φάκελο στην κάλπη. Να μην ξεχνάμε πως ένας ισχυρός Δήμαρχος δεν θα είχε επιτρέψει στον πιο ισχυρό περιαστικό Δήμο της χώρας να μπει σε περιπέτειες. Ας ελπίσουμε πως αυτοί που πρέπει, έχουν πάρει το μήνυμα και δεν θα χρειαστεί ούτε να καταταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας, ούτε να χαθεί η βαθύτατα ιστορική Καμπουτζίδα..


* Αφιερωμένο σε όσους ταλαιπωρήθηκαν κατά τον αποκλεισμό του περιφερειακού δρόμου χθες 10 Μαίου 2010

8 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι λέω, ότι αφού πρέπει να γίνουν έτσι τα πράγματα, να γίνουν, υπάρχει ημερομηνία λήξης και για τα αξιώματα..
    καλ΄βολεύτηκαν τόσο καιρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι ειναι τοσο σημαντικο να παραμεινει η οχι ενας δημος. Θελω να πω, εγω μενω Κερατσινι, αν ενωθει καποια στιγμη με το Δημο Πειραια, επι της ουσιας τι θα αλλαξει για την πολη μου περα απο το ονομα της; Η δυναμικη θα παραμεινει και ισως μαλιστα δοθει και μεγαλυτερη βαση στην αναπτυξη ενος μεγαλυτερου Δημου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε ήταν κι η γυναίκα μου εκεί... Μου αρέσει όμως που όλοι λένε τάχα ότι θέλουν ισχυρούς δήμους, αλλά κανείς δε θέλει να χάσει την καρέκλα του. Και φυσικά κανείς σε σκέφτεται να καταφύγει στη λαΪκή ετυμηγορία. Και συμπληρώνω ότι το παρτάλι που έκλεισε δρομους και προκάλεσε 3 καραμπόλες ποτέ του -όπως ξέρω- δεν έθεσε θέμα να αλλάξει εκλογική περιφέρεια ο δήμος του. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτάνει πιά με τους βλαχοδημαρχίσκους που χάνουν την θεσούλα τους. 'Ολοι τους έχουν βολέψει τις γυναίκες, τα παιδιά τους, τα ανήψια τους και πάει λέγοντας στις διάφορες εταιρείες των δήμων, σχολικούς φύλακες και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.'Ασε που ήταν το πρώτο βήμα για είσοδο στην πολιτική διάφορων ανίκανων και ατάλαντων. Φτάνει πιά. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουμε τι γίνεται σε όλους τους δήμους, τον κεντρικό και τους τριγύρω. Δεν μασάμε κουτόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να κλέισουν, αφού έτσι κι αλλιώς τα έχουν κάνει κουλουβάχατα...
    Δεν μας φτάνουν τα μέτρα και τα προβλήματα, έχουμε και τους δημαρχαίους να σκοτώνονται για το υποτιθέμενο "γαμώτο"...
    Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μ...ι χτενίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άνεργοι Δήμαρχοι...Επάγγελμα εξουσιαστής!
    Αυτό κι αν ήταν καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα κλείσουν και θα συγυριστούν τα πράγματα. Γιατί απλούστατα δεν γίνεται αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Δήμος Πυλαίας είναι αδικημένος. Πρέπει να γίνουν αυτες οι συνενώσεις και επιτέλους να μειωθούν οι Δήμαρχοι και οι παρατρεχάμενοι τους. Νομίζω πως θα στρώσουν πολλά και τουλάχιστον δεν θα έχουμε τόσες σπαταλες και τόσες παράνομες προσλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: