11 Σεπτεμβρίου 2010

Τι ωραίο Πλιάτσικο!


Μια από τις πιο όμορφες στιγμές του καλοκαιριού, που μόλις πέρασε, ήταν οι ημέρες και τα βράδια που διήρκησε η ανάγνωση ενός παλιότερου βιβλίου του Τζόναθαν Κόου, το «Τι ωραίο Πλιάτσικο!». Μια τόσο διαφωτιστική ανάγνωση, ιδιαίτερα ενόψει της δύσκολης προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί δηλαδή που γίνεται το δικό μας πλιάτσικο.

Ο Κόου στο βιβλίο του προσπαθεί πολύ εμπνευσμένα να μας διαφωτίσει αναφορικά με το πλιάτσικο ορισμένων ομοεθνών του προς τον Εθνικό πλούτο της χώρας του. Οι δικές μας τοπικές εκλογές ευελπιστώ πως θα μας δια-φωτίσουν για το πλιάτσικο πολλών αιρετών της τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αρκετούς Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί ακριβώς που γίνεται το μεγάλο φαγοπότι. Οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι ευελπιστούν πως από τη μια θα περιορίσουν τις σπατάλες και από την άλλη, ίσως να βάλουν και κάποιους φυλακή. Έτσι για να δικαιωθεί ο συνταξιούχος που του κόψανε τη σύνταξη.

Οι Δήμοι παρουσιάζουν αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς. Από τις καταπατήσεις γης ελέω Κτηματολογίου, τις υπερτιμολογήσεις στα πολιτιστικά, τα ρουσφέτια για τους εργαζόμενους –ανίψια και ξαδέρφια-, τις απευθείας αναθέσεις, τους στημένους διαγωνισμούς, τις διαφημιστικές ταμπέλες, τα εμπορικά κέντρα, τις προμήθειες κτλ. Ατελείωτη η λίστα. Δήμαρχοι και Φαρισαίοι καταβροχθίζουν τον Εθνικό μας πλούτο. Φωτεινές εξαιρέσεις οι Δήμοι Συκεών και Θέρμης που παρουσιάζουν σπάνια για την εποχή πλεονάσματα.

Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους εμείς επιλέξαμε να παλέψουμε για το καινούριο. Για το διαφορετικό. Για μια πόλη που δεν αρνείται να μας επιτρέψει να οργανώσουμε μια γιορτή για την «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», για μια πόλη που δεν θέλει Δημαρχεία και ψηλά θεωρεία. Για μια πόλη που θα κατέβει στο πεζοδρόμιο του μέλλοντος. Στον ίδιο δρόμο που μαζί θα βαδίζουμε. Άντε να δούμε…

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά εκεί κάτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εκεί πάνω! :)
    άντε να δούμε. στα καλύτερα. που τόσο λείπουν πλέον. ακόμα και τα απλά τα καλά.
    καλημέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου ετοιμάζω συνθηματάκια για τον προεκλογικό σου αγώνα!

    Με τον Ταχυδρόμο στην Πυλαία
    η ζωή θα είν' ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: