13 Δεκεμβρίου 2010

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα

Πώς πέρασαν 3 μήνες προεκλογικής περιόδου, ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Πώς απέκτησα και άλλες άσπρες τρίχες στους κροτάφους με τόσο άγχος, πάλι δεν το κατάλαβα. Αυτό που κατάλαβα πολύ καλά, όμως, είναι πως ο κόσμος εκτιμά όταν του μιλάς με ειλικρίνεια. Κατάλαβα πως ο κόσμος έχει ανάγκη να πιστέψει σε κάτι αληθινό. Έχει ανάγκη να πιστέψει, τελεία και παύλα.

Ο μήνας που μας πέρασε είχε μια δόση από τις γνωστές μας αναζητήσεις. Βλέπετε, δειλά δειλά αρχίσαμε να επιστρέφουμε στα γνωστά μας στέκια και στις γνωστές μας βόλτες. Ο Νοέμβρης περιελάμβανε μια εκπληκτική παράσταση (Το όνειρο του Χαϊμέ), ένα πλούσιο οινο-γευστικό χάρτη (Ο Χάρτης των Γεύσεων), ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη (Room 22) και ένα εκπληκτικό ρακάδικο στην Αθήνα (ο Δίκταμος).

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έπειτα από μια πολύ προβληματική 5ετία προσπαθεί να σηκωθεί ξανά στα πόδια του. Οι προσπάθειες του Μάκη Τρικούκη είναι αξιοθαύμαστες. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει μέσα στη δίνη της κρίσης και κάνει την ανάκαμψη ακόμα πιο δύσκολη. Τα τεράστια οικονομικά ανοίγματα έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους -καλλιτεχνικούς και μη - πρέπει να στηρίξουμε ετούτη την προσπάθεια. Στηρίζουμε λοιπόν το θέατρο της πόλης αγοράζοντας την Κάρτα Συνδρομητών και τη Νεανική Κάρτα και μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την προνομιακή μας είσοδο σε 5 παραστάσεις. Η παράσταση που μας γοήτευσε αυτόν τον μήνα ήταν Το Όνειρο του Χαϊμέ σε κείμενο Μπρατάκου Πάνου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μια παράσταση διαφορετική, στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Μια μεγάλη ομάδα νέων και μη, ηθοποιών που βάζουν τα γυαλιά σε πολλές ακριβοπληρωμένες παραστάσεις. Η σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα μας ταξιδεύει επάνω σε ένα κείμενο ευρηματικό και πρωτότυπο. Οι ερμηνείες καθηλωτικές και σε πηγαινοφέρνουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σε πολύ λεπτές ισορροπίες, όπως και στην πραγματική ζωή. Πού σταματά το όνειρο και ξεκινά η αληθινή ζωή κανείς δεν ξέρει…

Επιστρέφοντας στο κέντρο και περπατώντας στον πολυαγαπημένο πεζόδρομο της Ικτίνου πέφτεις επάνω στο Room 22. Ένα διατηρητέο κτίριο απέναντι από το 2ο Λύκειο της Ικτίνου από όπου έχει αποφοιτήσει όλη η πόλη, βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός. Η ζεστή ατμόσφαιρα και η δυνατότητα να κρατήσουμε τον υπόγειο χώρο για ιδιωτικές εκδηλώσεις μεταμορφώνουν αυτή τη γωνιά σε χειμερινό και όχι μόνο προορισμό της πόλης. Το ζουμερό φιλέτο με πουρέ πατάτας, τα ψητά λαχανικά, το καρπάτσιο μόσχου και η σαλάτα με κρίταμο κλέβουν την παράσταση. Αναζητήστε καθημερινά και το μαγειρευτό πιάτο ημέρας που με έχει δικαιώσει όσες φορές και αν το τόλμησα. Αυτό που μας εκπλήσσει ευχάριστα είναι η πολύ ενδιαφέρουσα κάρτα κρασιών που δικαιώνει κάθε μας επιλογή. Στα θετικά είναι και η σχέση ποιότητας-τιμής.

Το δεύτερο εστιατόριο για τον Δεκέμβρη, μάς έρχεται από την Αθήνα. Ο Δίκταμος, το αυθεντικό κρητικό μεζεδοπωλείο των νοτίων προαστίων της Αθήνας συνεχίζει να φέρνει στους κάτοικους της πόλης τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις μουσικές του αγαπημένου νησιού, συνεισφέροντας καίρια, όπως ισχυρίζονται οι νεαροί ιδιοκτήτες, στην καλή υγεία των θαμώνων του. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία του περιπέτεια ακόμα και o Harry Potter χρησιμοποιεί το δίκταμο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες! Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε μεζέδες όπως χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι, στάκα με αυγό, παραδοσιακό λουκάνικο χωριάτικο ξιδάτο και άλλα αριστουργήματα της τοπικής κουζίνα όπως κόκορα κρασάτο με ντομάτα, σφακιανό γιαχνί, οφτό αντικριστό αρνί και γαμοπίλαφο με βραστό ζυγούρι. Το κέφι ανεβαίνει στις κρητικές μουσικές βραδιές κάθε Σάββατο και Κυριακή, με καταξιωμένους μουσικούς απ' όλη της Κρήτη υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πέτρου Σαριδάκη. Για να μην μπερδευτούν οι Χριστουγεννιάτικοι επισκέπτες της πρωτεύουσας τον Δίκταμο θα τον βρείτε στην Αγίου Κωνσταντίνου 63 στην Ηλιούπολη στον Σταθμό του μετρό Άγιος Δημήτριος.

Για ακόμα μια φορά η διοργάνωση του Χάρτη των Γεύσεων, έφερε καταναλωτές και επαγγελματίες στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών που συμμετείχαν στην διοργάνωση, αλλά και αρκετές ετικέτες οίνων εισαγωγής. Μέσα στις δύο αυτές μέρες που διήρκεσε η έκθεση, δοκιμάσαμε τις περισσότερες ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων, διαπιστώνοντας το ολοένα και περισσότερο βελτιωμένο επίπεδο των Ελληνικών κρασιών. Ευχάριστο είναι ότι πολλοί οινοπαραγωγοί, ρίχνουν πλέον το βάρος σε Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό κ.α. δημιουργώντας αξιόλογα και ελπιδοφόρα δείγματα των κρασιών αυτών. Το ελπιδοφόρο με εκθέσεις τέτοιου τύπου είναι πως ενισχύουν τη διεκδίκηση διαρκείας να γίνει η πόλη μας γαστρομαγειρικός προορισμός.

Από Γενάρη ελπίζουμε! Εβίβα!

2 σχόλια:

  1. Κάνε λίστα για να πάμε και σε μερικά παρέα! εχουμε να πούμε πολλά και κυρίως παραλειπόμενα εκλογών. Ερχομαι λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Θα μιλήσουμε και τηλεφωνικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: