14 Απριλίου 2011

Τον Ιούνιο ανοίγει τις πύλες του το εκπτωτικό χωριό της McArthurGlen στα Σπάτα

Στις 2 Ιουνίου έχει εγκαίνια το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα.
Πρόκειται για μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ, θα απασχολεί 1.000 εργαζόμενους και θα διαθέτει 110 καταστήματα, με εκπτώσεις από 35 ως 70%.
Έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις, (λόγω γραφειοκρατίας), αφού το 2004 υπήρξε η συμφωνία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων BlueHouse Development με την οποία συνεργάστηκαν για το συγκεκριμένο έργο, τελικά το εκπτωτικό χωριό θα ανοίξει τις πύλες φέτος το καλοκαίρι, αναμένοντας να πραγματοποιήσει τζίρο 100 εκατ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.
 
Επισκέφτηκα το Reutlingen της Νότιας Γερμανίας το 1999 για πρώτη φορά. Μια πόλη αρμονικά φτιαγμένη, όπως οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις της Γερμανίας. Στο Reutlingen είναι η βάση της εταιρίας Hugo Boss. Το κόστος των ρούχων είχαν μερικές φορές 80% διαφορά μιας και και δεν υπήρχε κέρδος μεσαζόντων. Χρόνο με το χρόνο (ως fan) τις φίρμας έβλεπα πώς αυτό το ένα retail shop έγιναν 2, και 3, και 4 και πολλά περισσότερα. Σήμερα το Reutlingen έχει μεταμορφωθεί σε ένα χωριό που ξεπήδησε από τα περιοδικά αρχιτεκτονικής και design. Ένα πρότυπο παράδειγμα ορθής αστικής ανάπτυξης και εξέλιξης.
Εδώ, από το 2004 προσπαθεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρος πως όλα αυτά τα μικρά-μεγάλα συμφέροντα εμπόδιζαν αυτό να πραγματοποιηθεί έχοντας κατά νου κοντόφθαλμες πρακτικές τύπου "θα κλείσουν τα μαγαζιά τα υπόλοιπα" και παρόμοιες υπερβολές. Όπως πάντα.
 
Ένα πράγμα πρέπει να καταλάβουμε όλοι. Η ανάπτυξη θα φέρει μόνο ανάπτυξη. Όταν ζεις σε έναν κόσμο που εξελίσσεται εσύ δεν μπορείς να πηγαίνει με κάρο. Ας ελπίσουμε πως 1000 θέσεις εργασίας θα είναι μόνο η αρχή γιατί παρόμοια χωριά στην Ευρώπη απέδειξαν ότι αύξησαν ακόμα και τον τουρισμό που έρχεται για να ψωνίσει από γειτονικές χώρες, στη δική μας περίπτωση τα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή.
Καλή αρχή...

2 σχόλια:

  1. Σιγουρα θα κοψει την κινηση σε καταστηματα που πουλανε λιανικη. Ομως επρεπε να γινει. Τελικα ξερεις τι γινεται ταχυδρομε; Τα αλλα αναγκαζονται να κατεβασουν τις τιμες η να κανουν πιο συχνα εκπτωσεις (και παλι κερδιζουν). Εοισης οι φιρμες φερνουν εκει τα μοντελα της περσυνης σεζον. (κονσεπτ εντελως εγκεφαλικο) Θα μπορεις να βρεις καλη ποιοτητα σε χαμηλες τιμες. Αντε να δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπτωτικό εμπορικό κέντρο, δηλαδή; Δε βλέπετε λίγο να φέρουμε κι εδώ κανένα τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: