10 Δεκεμβρίου 2007

Συνωστισμός και... Καλά Χριστούγεννα!

Το Libre μεγάλωσε, ωρίμασε και ανανεώθηκε. Μιας και μερικές μέρες απομένουν για να μπούμε στο 2008, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ριζική ανανέωση στην εμφάνιση του περιοδικού. Περισσότερα χρώματα, περισσότερα θέματα και ακόμα περισσότερα τεύχη. Αν και μας προβλημάτισε η ριζική αλλαγή της εμφάνισης του περιοδικού, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Το αποτέλεσμα νομίζω πως μας δικαίωσε. Εύχομαι να το απολαύσετε εξίσου, ή ακόμα περισσότερο από πριν!

Τα Χριστούγεννα ήρθαν! Είναι εδώ! Νομίζω πως το έχετε καταλάβει όλοι βέβαια, μιας και η πόλη είναι στολισμένη από τα μέσα Νοέμβρη. Είναι τόσο όμορφη αυτή η Θεσσαλονίκη όταν φοράει τα γιορτινά της. Νοσταλγική, ερωτική και τόσο γοητευτική, που προσελκύει χιλιάδες γιορτο-επισκέπτες κάθε χρόνο. Δίπλα σ’αυτή τη μαγευτική σχεδόν εικόνα όμως, υπάρχει και μια άλλη Θεσσαλονίκη. Αυτή, που δεν μπορεί να γιορτάσει, που δεν μπορεί να χαρεί. Μια πόλη με μηδαμινή κοινωνική πρόνοια και με φοβικές τάσεις. Γιατί έτσι τη θέλουν οι ηγέτες της. Μια πόλη που δεν νοιάζεται για τους συνανθρώπους μας, που δεν μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ίσως νοιάζονται μα, για όσο διαρκούν τα φώτα της τηλεόρασης. Εκατομμύρια θα ξοδευτούν, και πάλι, για ανούσιες πανηγύρεις που τίποτα δεν προσφέρουν στον πολιτισμό της πόλης μας. Γι’ αυτό το λόγο, η ευθύνη πέφτει επάνω μας να στερηθούμε ενός από τα Χριστουγεννιάτικα δώρα και να το προσφέρουμε σε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Η Δημοκρατία του μέλλοντος, άλλωστε, είναι η Δημοκρατία των πολιτών. Ας την κάνουμε πράξη. Έστω για όσο διαρκούν τα Χριστούγεννα. Ας το κάνουμε για χάρη Του.

Το 2007 είναι ένα κομβικό έτος για τον ανθρώπινο πολιτισμό, μιας και για πρώτη φορά το 50% των ανθρώπων κατοικούν σε πόλεις. Από το νέο έτος, το ποσοστό ολοένα θα αυξάνεται. Ο μεγαλύτερος συνωστισμός και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα κάνουν τη ζωή μας δυσκολότερη. Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξάνονται και ολοένα περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες για να ανταπεξέρθουν στις ανάγκες της ζωής. Ας το σκεφτούμε. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή την «πιο όμορφη γωνιά του κόσμου», όπως λέει η Πρωτοψάλτη στον τελευταίο δίσκο της, ας το εκμεταλλευτούμε. Ας κάνουμε τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: