9 Απριλίου 2008

Ευρωοδύσσειας το Ανάγνωσμα.

Μία από τις απολαύσεις του να αποτελείς μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας είναι η δυνατότητα του να επισκέπτεσαι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως επισκέπτεσαι την Αθήνα ή την Πάτρα.Και πιο γρήγορα. Αρκεί να σου αρέσουν τα ταξίδια και να κάνεις οικονομίες. 'Η καλύτερα τη διάθεση, γιατί νομίζω πια, πως η Αθήνα είναι πιο ακριβή από το Λονδίνο. Ιδιαίτερα, αν είσαι οργανωμένος τύπος και προνοήσεις να κλείσεις εισιτήρια 30 με 45 μέρες νωρίτερα.και εκμεταλλευτείς τις προσφορές που κοψοχρονιά σου προσφέρουν οι 4, πλέον, αεροπορικές εταιρίες που πετούν τακτικά από το “Μακεδονία”, για την πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Εγώ, τη στιγμή που γράφω αυτές τις σειρές, κάθομαι στο 3 της Oriel Place του Hampstead και απολαμβάνω ένα αριστουργηματικό κρύο σάντουιτς, καθώς πίσω μου φαίνεται διακριτικά η κουζίνα του καταστήματος. Από το παράθυρο, ξεπροβάλει το ελληνικό λάδι, που προφανώς χρησιμοποιούν για την παρασκευή των εδεσμάτων τους. “Ιλιάδα”, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γράφει στην ετικέτα, καθώς διακρίνω και την προτομή που, κάτι μου θυμίζει από το βιβλίο της Ιλιάδας, που διδασκόμασταν στο Γυμνάσιο. Αυτή είναι παγκοσμιοποίηση. Είναι παραπάνω από 40 λεπτά, που κάθομαι εδώ στο ίδιο τραπέζι, παρακολουθώντας τους περαστικούς, τα έργα στους δρόμους και τους εγγλέζους να συζητούν για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στα τέλη αυτού του μήνα.. Θυμάμαι, σαν χθες, έναν από τους καθηγητές μου στο πρώτο πτυχίο, να μου διηγείται την ακόλουθη ιστορία:

“ Νυφούδη, μου είχε πει, να πας για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Ξέρεις, δεν θα ξεχάσω όταν, πρωτοδιορισμένος καθηγητής, είχα κληθεί να συμμετάσχω σε μία συνέλευση των καθηγητών, που κρινόταν το μέλλον ενός διδακτορικού φοιτητή. Ο καθηγητής του, βλέπεις, ήταν έξαλος μαζί του, γιατί ενώ τον είχαν στείλει στο Λονδίνο για έρευνα, αυτός είχε επιστρέψει έπειτα από 6 μήνες, παντελώς άπραγος. Έτσι, ο καθηγητής του, του ζητούσε να επιστρέψει τα χρήματα που το Πανεπιστημίο του έδωσε για την εκεί παραμονή του. Τότε, σηκώνεται ένας εκ των γηραιότερων καθηγητών και απευθόμενος προς όλους εμάς, λέει: Μα αγαπητοί μου συνάδελφοι, μόνο που ο φοιτητής μας βρισκόταν σ'αυτήν την μαγευτική πόλη, μόνο που ανέπνεε τον ίδιο αέρα και συναστρεφόταν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κάτι θα αποκόμησε. Οπότε, ούτε δραχμή του Πανεπιστημίου δεν πήγε στράφη”.

Κι έτσι, του τη χάρισαν. Με αυτή τη λογική κι εγώ, δεν χάνω ούτε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία για την Διεθνή Πολιτική, και πάντοτε ξεκλέβω χρόνο για να βρεθώ στο Λονδίνο. Για να περνάω τις ώρες μου, παρατηρώντας τους ρυθμούς, μιας τόσο διαφορετικής με εμάς κοινωνίας. Να ξεκλέβω ιδέες, απόψεις και όνειρα. Με την ελπίδα, πως κάποια μέρα θα τα κάνουμε πράξη στην πόλη μας. Ούτε σπιθαμή χαμένου χώρου για πράσσινο, ούτε σπιθαμή υπέργειου πάρκινγκ – τα αυτοκίνητα είναι για να τα θάβουμε, μου είχε πει φίλος, που αγωνίζεται γι' αυτή την πόλη- και ούτε σπιθαμή χαμένου ταλέντου.

Έτσι, εν μέσω αυτών των επισκέψεων/εκπαιδευτικών σεμιναρίων ζωής στην πόλη, σκεφτήκαμε την ιδέα να κάνουμε ένα διαφορετικό project με τα παιδιά της Metapolis. Σε λίγες εβδομάδες, θα δείτε στα εμπορικά καταστήματα, μία οικολογική -λινή- τσάντα για τα καθημερινά ψώνια και την παραλία. Με την αγορά αυτής της τσάντας, δεν κερδίζει κανείς, παρά μόνο τα παιδιά που ζουν στη Σαχάρα. Ούτε τα εμπορικά καταστήματα, ούτε η Metapolis κερδίζει κάτι, πέρα από την ικανοποίηση της δράσης και της προσφοράς. Στη Σαχάρα, βλέπετε, οι Γιατροί του Κόσμου, (το ελληνικό τμήμα) εδώ και πολλά χρόνια, βοηθούν ανθρώπους που ζουν κατατρεγμένοι από διάφορα μέρη της Αφρικής. Ζουν στην καρδιά της ερήμου και είναι οι λεγόμενοι Σαχαράουοι. Οι κάτοικοι της Σαχάρας.

Με την αγορά κάθε τσάντας, θα αγοράζονται τα εμβόλια για τα 5 πρώτα χρόνια των παιδιών που ζουν εκεί. Χωρίς γραφειοκρατίες, χωρίς μεσάζοντες. Ευελπιστούμε, πως σ'αυτή μας την δράση θα βρούμε αρωγούς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, όπως και όλης της Ελλάδας.


* Υγ. Εγώ, μόλις αγόρασα ένα ζευγάρι παπούτσια για την παραλία, που πωλούνται με τη λογική πως δεν αγοράζεις ένα ζευγάρι παπούτσια, αλλά δύο. Το ένα το παίρνεις εσύ και το άλλο απευθείας ένα παιδί στην Αφρική. Πληροφορίες στο www.shoestudio.com

13 σχόλια:

  1. Πάντως εγώ εξακολουθώ να μην υποφέρω αυτές τις βαρετές σπρουλιάρες αγγλίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ Νικολάκη..πολύ χάρηκα που "έπεσα" πάνω σου..ή εσύ πάνω μου..δεν έχει σημασία..Καληνύχτες γλυκιές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπρουλιάρες ναι.. Βαρετές δεν ξέρω, γιατί αν είναι Λονδίνο. πώς μπορεί κάποιος να γίνει βαρετός σ'αυτή την πόλη δεν ξέρω..;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία κίνηση αυτη με την τσάντα. Μπράβο !
    Σχεδόν ντρέπομαι που εν εχω πάει στο Λονδίνο εστω και για ενα τριήμερο. Θα το βάλω στόχο να πάω.
    Και δεν βρίσκω καθόλου βαρετές τις ασπρουλιάρες :)

    Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζονάκο,
    Να πας! Να πας! Με Ολυμπιακή, Aegean, Britsih και Easy είναι κομμάτι αμαρτία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαντάζομαι όποτε πας κάνεις(μοιραία)και τη σύγκριση σε όλα τα επίπεδα ε?Οργάνωση,κυκλοφορία,μεταφορές,ΣΧΟΛΕΣ..Πάντα να είσαι καλά και να ταξιδεύεις όσο περισσότερο γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη,
    Αυτή τη σύγκριση την κάνεις μοιραία γιατί μπορεί να είναι καλυτρωτική. Γι' αυτό ίσως αλλάξουμε την Ελλάδα αν οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν πέρα από τη Μύκον, Χαλικιδική και Κρήτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ερχονται και Ροδο έννοια σου... :-)
    καλο μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να λοιπόν που με το δικό σου σχόλιο στο blog μου γνώρισα και το δικό σου blogoχώρο.
    Είσαι τυχερός που μπορεις και βρίσκεσαι στο εξωτερικό συνδιάζοντας τα σεμινάρια με τη βόλτα στην πόλη. Μπήκα και στο site που αναφέρεις. Ειλικρινά το σκέφτομαι έστω με τον τρόπο μου να βοηθήσω..

    Να είσαι καλά. Και πάλι χάρηκα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς ήρθες kalynama! Εγώ χαίρομαι που σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!! Πολύ όμορφη κίνηση (μόλις βρήκατε ένα και δύο μη σας πω αγοραστή χιχιχι). Είσαι τυχερός, που έχεις τη δυνατότητα με αφορμή τη δουλειά να ταξιδεύεις!! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ανταπόκριση αυτή με κάνει τόόόοόσο χαρούμενο!

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: