24 Ιουνίου 2008

Saved by the Irish!

Ξεκινώντας να γράψω αυτό το άρθρο, ένας άλλος τίτλος ήταν ξεκάθαρος στο μυαλό μου. Saved by the Irish! Σωσμένοι από τους Ιρλανδούς! Βλέπεται, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, φαίνεται πως βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη και αμήχανη να αντιδράσει στις συγκλονιστικές εξελίξεις, που η Ιρλανδική άρνηση στη Συνθήκη της Λισαβόνας φέρνει. Είναι προφανές πως η Ενωμένη Ευρώπη, ασπάστηκε για ακόμα μία φορά της εθνικές μας τακτικές, βλ. ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν αρχίζουν τα μπάνια του λαού, που έλεγε ο πολυαγαπημένος μου παππούς. Τότε παίρνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις. Όταν ο λαός κάνει βουτιές.

Για δεύτερη φορά, η ΕΕ παρουσιάζει μία έντονη δυσκολία να πείσει τους πολίτες της για το αγαθό των προθέσεών της. Αν βάλουμε μαζί και την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί όλες τις Δυτικές χώρες, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να μας πείσουν. Προσωπικά, θεωρώ μεγάλη ανεντιμότητα απέναντι στους πολίτες, την τακτική της Γαλλίας και της Ολλανδίας να μην προχωρήσουν σε δημοψήφισμα αλλά να εγκριθεί η Συνθήκη από τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των. Είναι μεγάλη πολιτική υποκρισία, βλέπεται, να ρωτάς τους πολίτες σου (2 μόλις χρόνια πριν) αν επιθυμούν κάτι, και εν συνεχεία να το εγκρίνεις χωρίς να τους ρωτάς, γιατί φοβάσαι μια δεύτερη απόρριψη. Η ορθολογισμένη πολιτική, επιβάλλει, όταν επιλέγουμε έναν δρόμο να τον ακολουθούμε πιστά. Διαφορετικά, χάνει την αξιοπιστία του ο θεσμός και φυσικά βάζει το πολιτικό σύστημα σε περιπέτειες. Πισωγυρίσματα δεν χωρούν.

Προσωπικά, είμαι επιφυλακτικά υπέρ της Συνθήκης, αλλά διαφωνώ με την τακτική να γίνονται όλα στα κρυφά. Ο ελληνικός λαός, για παράδειγμα, έχει την πολιτική ωριμότητα, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να επιλέξει το σωστό για την πατρίδα. Αλλά, ας του δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Βλέπεται, σε μία συζήτησή μου, με λειτουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέκυψε, πως κατά τη δική τους εμπειρία, είμαστε πρώτοι στην προβολή που υφίσταται η ΕΕ μέσα από τα έργα και τις υποδομές. Σε αντίθεση με άλλα κράτη, που επιδιώκουν την απόκρυψη της συμβολής της Ένωσης στα έργα και τις λειτουργίες του κράτους. Γι’ αυτό τον λόγο οι πολίτες έχουν άγνοια των σημαντικών επιτευγμάτων της ΕΕ.

Ένας από τους βασικούς λόγους, που είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, είναι η επιλογή των δύο σημαντικών προσώπων, που όπως προβλέπετε από τη Συνθήκη θα καλύψουν τη θέση του Προέδρου και του Εκπροσώπου Διεθνών Υποθέσεων της Ενωμένης Ευρώπης. Μάλιστα, αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι, που προωθείται το εν λόγω σχήμα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Με Συνθήκη ή χωρίς. Η επιφυλακτικότητά μου για την επιλογή των δύο αυτών προσώπων έγκειται στις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν τον Γάλλο πρωθυπουργό να προωθεί με ζήλο των πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, κ. Μπλερ, για πρόεδρο της ΕΕ. Για πιο λόγο αυτή η ξαφνική αγάπη σε έναν πολιτικό που ποτέ του δεν αγάπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση; Για πιο λόγο η προώθηση του κ. Μπλερ σε ένα πόστο, που ποτέ του δεν πίστεψε. Όταν πάντα, ως πρωθυπουργός, έδινε προτεραιότητα στην Αμερικανική συνεργασία και όχι στην Ευρωπαϊκή πρόοδο. Πώς είναι δυνατόν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την πίστη των πολιτών όταν δεν έχεις μοχθήσει για αυτήν.

Ένα είναι σίγουρο: τέτοιες κινήσεις σε καμία περίπτωση δεν εμπνέουν τον Ευρωπαϊκό λαό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για μια μεγάλη ισχυρή Ευρωπαϊκή οικογένεια με σεβασμό στον πολίτη, το περιβάλλον και περισσότερο από όλα, το μέλλον.



10 σχόλια:

  1. Φοβαμαι ολα αυτα που θα γινουν για μενα χωρις μενα. Τοσο παλιο μα και τοσο επικαιρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aηδία!!!! (Πάει και για τη φωτογραφία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν? Σεβασμό στον πολίτη, στο περιβάλλον και στο μέλλον? Δεν νομίζω. Πέρα από τους εαυτούς του δεν μπορούν να δουν. Ούτε καν κάτω από τη μύτη τους. Όχι από ανικανότητα, από αδιαφορία και έπαρση.
    Ο άνθρωπος λέει ένα ρητό, όταν έχει ελευθερία δείχνει τι μπορεί... Κι όταν έχει εξουσία δείχνει από τι πάσχει. Πάσχοντες αυτοί νοσούντες εμείς όμως.
    Όσο για τον Μπλερ να χρησιμοποιήσω το αγγλικό bleh , έτσι για να είναι όλα δικά τους.
    Φιλιά καλέ μου ταχυδρόμε, καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H προώθηση του Μπλερ γίνεται γιατί ο άνθρωπος είχε καλές δημόσιες σχέσεις με τους υπόλοιπους ισχυρούς της ΕΕ. Ότι πήγε να κάνει ο κοντόψυχος ο δικός μας, όταν ήταν Πρωθυπουργός, και δεν του βγήκε. (καλά να πάθει!! δεν τον χωνεύω!!!).
    Φιλιά ταχυδρομάκο μου και πρόσεχε τις δημόσιες σχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ομολογώ ότι γνωρίζω ελάχιστα για την συνθήκη, όμως δεν κατανοώ τους πανηγυρισμούς στην Ελλάδα των αντιευρωπαϊστών του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ...

    docor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. doctor

    Απλά ανοησίες.

    spyros1000

    Αυτό σε γενική βάση, έχω την άποψη, πως θα δημιουργούσε κρίση και στασιμότητα. Σε ειδική, όμως, συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παράνοια! Καλησπρεα καλοκαιρινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2-3 πράγματα:
    Οι ψήφοι θα ευνοούν τις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, που θα επιβάλλουν την άποψή τους στις υπόλοιπες (βλ. Ιρλανδία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος κ.α)
    Δεν θα έχουμε πλέον εκ περιτροπής προεδρία ανά εξάμηνο. Ο εκάστοτε πρόεδρος (που θα ψηφίζεται κυρίως από τις μεγάλες χώρες) θα μας κατσικώνεται για χρόνια
    Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.
    Είναι και πολλά άλλα, όμως πώς να τα ξέρουμε εμείς οι άσχετοι; Άσε που είναι και εκατοντάδες σελίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα freedula!

    Λωτοφάγε, ακριβώς έτσι είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: