1 Ιουλίου 2008

London is magic! Αυτή είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.


Το Λονδίνο είναι μαγεία σε συσκευασία πόλης! Καθόμουν στο γραφείο και έσπαγα το κεφάλι μου πώς να ξεκινήσω ένα άρθρο που θα παρουσιάζει το Λονδίνο. Πώς να παρουσιάσεις το Λονδίνο σε 4 σελίδες; Πώς να παρουσιάσεις το Λονδίνο για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες βιβλία χωρίς να επαναλάβεις τα χιλιοειπωμένα; Ο μόνος τρόπος είναι να συμπεριλάβεις όλες τις μικρές εκείνες πληροφορίες, στις οποίες σε έχουν μυήσει Londoners, συνάδελφοι και φίλοι. Έτσι έχοντας το Libre στην τσάντα σας υπόσχομαι πως το Λονδίνο θα σας μείνει αξέχαστο. Για να δούμε.
Καταρχήν συγχαρητήρια για την επιλογή σας να επιλέξετε το Λονδίνο για τις φετινές διακοπές. Η Αγγλική πρωτεύουσα διανύει την πιο γοητευτική περίοδο των νεοτέρων χρόνων της. Οι διακοπές σας στο Λονδίνο θα πρέπει να συνοδεύονται από απόλυτο προγραμματισμό ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα. Προσοχή! Εάν θέλετε να συναντήσετε συγγενείς και φίλους, να θυμάστε πως πρέπει να δίνετε ραντεβού σε σημεία που εσάς βολεύει, διαφορετικά θα χάσετε το χρόνο σας στο δρόμο. Επίσης, μη ξεχάσετε να βγάλετε τριήμερη ή εβδομαδιαία κάρτα του μετρό, μιας και το κέρδος είναι μεγάλο. Για black cab ούτε σκέψη, μα αν θελήσετε να πάρετε ταξί μην ξεχάσετε να αναζητήστε τις ιδιωτικές εταιρίες που έρχονται έπειτα από τηλεφώνημά σας. Η διαφορά είναι χαώδης.
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε λίγο πολύ γνωστές επιλογές, εάν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνετε στο Λονδίνο, σαφώς και θα πρέπει να επισκεφτείτε το Βρετανικό Μουσείο, για ευνόητους εθνικούς λόγους (είναι και δωρεάν). Έπειτα από το ανατρίχιασμα που θα νοιώσετε βλέποντας τον μισό Παρθενώνα στο κέντρο του Λονδίνου, εάν και εφόσον είστε φαν των μουσείων οι επιλογές είναι πολλές: Madame Tussauds, ο Ανδρέας και ο Καραμανλής σας περιμένουν, Μουσείο Design, μην περιμένετε βέβαια να πάρετε συμβουλές για το σπίτι και τα εκθέματα δεν είμαι σίγουρος αν αξίζουν την ταλαιπωρία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών υπάρχει (αν σας ενδιαφέρει βέβαια γιατί την ουρά την βλέπεις την βλέπεις και ποτέ δεν τελειώνει), το Victoria & Albert Μουσείο (τα δύο τελευταία είναι δίπλα δίπλα) και δεκάδες άλλα.
Προσοχή! Ακόμα και αν οι μέχρι τώρα επισκέψεις σας στα μουσεία είναι προαιρετικές, οι από εδώ και πέρα παρουσίες είναι υποχρεωτικές. Θα μετρήσω κεφάλια κι αν λείπει κανείς αλίμονό σας (με το χέρι στη μέση). Η απόλυτα respect επιλογή κατά την επίσκεψή σας στο Λονδίνο είναι η TATE Μodern. Θα συνδυάσετε βόλτα στο ποτάμι, με επίσκεψη στον Άγιο Παύλο και όπως καταλήγει ο δρόμος θα σας βγάλει σε αυτό το παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο ναό της τέχνης. Μάλιστα, είστε ιδιαιτέρως τυχεροί μιας και θα φιλοξενείται μία μοναδικής αριστουργηματικότητας έκθεση με τίτλο The World as a Stage, όπου συναντιούνται νέοι σύγχρονοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Εάν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, πριν την επίσκεψή σας και εγγραφείτε μέλη, μπορείτε να απολαύσετε ειδικά προνόμια. Έπειτα από δω, θα κατευθυνθείτε στη Theatre Land, αφού πρώτα περάσετε από την Trafalgar Square και φωτογραφηθείτε, όπου θα φάτε ένα γρήγορο γεύμα στο Wasabi ή στο Wagamama. Και τα δύο σερβίρουν αριστουργηματικά Thai-Curry-Indian-Chinese και Japanese πιάτα, ενώ οι τιμές είναι λογικές. Μάλιστα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Λονδίνο και αν ακόμα αν δεν τα βρείτε εδώ, όλο και κάπου θα πέσετε επάνω τους. Αφού πάρετε ενέργεια από αυτή την πραγματικά κοσμοπολίτικη κουζίνα, πρέπει να επισκεφτείτε τη National Portrait Gallery, μιας και βρίσκεται στην ίδια γειτονιά, η οποία θα φιλοξενεί τα αποτελέσματα του Photographic Portrait Prize 2007. Μία έκθεση, που αντικρίζοντας το μέγεθος του ανθρώπινου ταλέντου ένοιωσα απέραντη συγκίνηση, μιας και έχουμε συνηθίσει στους εγχώριους «ταλαντούχους» που εξαργυρώνουν το ταλέντο τους φωτογραφίζοντας τα απανταχού υπερ-δημαρχιακά και υπερ-νομαρχιακά ζεύγη.
Στη συνέχεια, καθώς βρίσκεστε στην καρδιά της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής σας εκλιπαρώ να παρακολουθήσετε κάποιο από τα δεκάδες έργα. Ακόμα κι αν τα Αγγλικά σας δεν είναι καλά, πότε θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στα δέκα μέτρα τον Christian Slater και τον Jonathan Pryce; Αν είστε επιτηδευμένο κοινό και κάνετε θεατρικό τουρισμό, να μην χάσετε το The History Boys που παίζεται στο Wyndhams Theatre καθώς και το Woman in Black στο Fortune Theatre. Αν από την άλλη, είστε φανατικός των μιούζικαλ παρακολουθήστε ανεπιφύλακτα το Hairspray, μιας και είμαι σίγουρος ότι θα είδατε την ταινία, όπως και τους Queen στο Dominion Theatre. Η Theatre Land έχει, επίσης, πολλά bar που μπορείτε να απολαύσετε το απογευματινό ποτό σας. Μην ξεχνάτε πως είστε σε διακοπές. Μάλιστα, εάν βρεθείτε εδώ την ώρα του lunch brake, ακόμα κι αν δεν είναι αργία θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε πραγματικά καθημερινές στιγμές Λονδίνου. Ιδιαίτερα στο Covent Garden.
Ας μεταφερθούμε τώρα σε μια άλλη περιοχή: Knightsbridge, Chelsea, Hammersmith και Fulham. Βρισκόμαστε τώρα ανατολικοκεντρικά του Λονδίνου στις ζώνες 3 και 4. Παραδοσιακά πλούσιες περιοχές και μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε στο διπλανό bistrot να πίνει τον καφέ του ο Lampard της Τσέλσι. Εδώ τα παίρνουμε όλα με τη σειρά, Harrods, Burberrys, Louis Vuitton, D&G, μιας και οι συγκεκριμένες συνοικίες αποτελούν αγαπημένο καταναλωτικό προσανατολισμό Ελλήνων και Κυπρίων. Όχι αδίκως, αν ενδιαφέρεστε για υψηλή ραπτική. Εκεί που όμως εγώ θα σταθώ είναι το Harvey Nicholls. Ένα μοναδικό εμπορικό μ έναν κρυμμένο θησαυρό στην οροφή. Το roof garden στον ένατο όροφο, με ένα μοναδικό brunch εστιατόριο, Yo!Sushi, για τους λάτρεις του ωμού και όχι μόνο, καθώς και μια μοναδική (πανακρίβου) αγορά φαγητού και κρασιών. Πραγματικό παραμύθι. Εκλεπτυσμένος κόσμος με στυλ, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι αποτελούν το κοινό αυτού του χώρου. Και τα Harrods βέβαια, αν και εντελώς τουριστικά, δεν έχουν χάσει διόλου την μαγεία τους. Αν αποφασίσετε να μπείτε, έχετε υπόψιν σας πως θα χάσετε τουλάχιστον πέντε ώρες από τη ζωή σας. Είναι σαν ναρκωτικό. Εγώ σας προτείνω να αποφύγετε τα ψώνια από το ούτως ή άλλως ακριβό αυτό εμπορικό και απλά να αφοσιωθείτε στις θεϊκές γεύσεις του ισογείου. Το Oyster Bar, το Sushi Bar, το Meet Bar, το Fish Bar εγγυώνται την μεταφορά σας σε έναν άλλο γαστρονομικό πλανήτη. Απολαύστε δύο στρείδια και ένα ποτήρι σαμπάνια, περνώντας σε άλλη διάσταση. Τί κι αν αυτός που κάθεται δίπλα σας έχει δύο πετρελαιοπηγές; Στις μικρές απολαύσεις είμαστε ίσοι και ίσως σε προνομιακή θέση. Βέβαια, από την άλλη, αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία του κέντρου και των εμπορικών, μπορείτε να περπατήσετε λίγα μέτρα παρακάτω κατεβαίνοντας τη Sloane Street και να βρεθείτε σε πιο cosy γειτονιές πίνοντας τον καφέ σας σε μικρά συνοικιακά καφέ και bistrot.
Φεύγουμε πάλι από αυτή τη γειτονιά και μεταφερόμαστε σε δύο άλλες περιοχές: Notting Hill και Camden Town. Αν και βρίσκονται και οι δύο στην ευρύτερη πρώτη ζώνη, δεν συνορεύουν μεταξύ τους. Έχουν πολλά κοινά όμως. Είναι οι απόλυτοι προορισμοί εάν είστε λάτρεις του εναλλακτικού. Προτιμήστε να επισκεφτείτε το Notting Hill Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο πρωί για να έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα στις υπαίθριες αγορές. Ναι, αυτές που περπατούσε ο Hugh Grant όταν τον είχε εγκαταλείψει η Julia Roberts για πολλοστή φορά στην ομώνυμη ταινία. Μην παραλείψετε περπατώντας στο παζάρι, να δοκιμάσετε τις λιχουδιές και ιδιαίτερα τις jumbo γαρίδες και τα καβουροπόδαρα.Να πιείτε καφέ και να δοκιμάσετε burger στο Mikes Café.
Από την άλλη, τί να πει κανείς για το Camden Town. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στο Λονδίνο είναι το πώς συνορεύουν και αναμειγνύονται εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Έτσι, αυτή η περιοχή που συνορεύει με το μοναδικής κτηματομεσιτικής αξίας Belsize Park, δίνει κάτι το εντελώς διαφορετικό. Περπατήστε στους δρόμους, αναπνεύστε πολυπολιτισμικότητα και καταλήξτε, προς το μεσημεράκι, στους Στάβλους του Camden για ψώνια και φωτογραφίες. Μην τρομάξετε από τις φυσιογνωμίες που περπατούν στον δρόμο. Θα θυμίσουν στους μεγαλύτερους, τις εποχές που η Καρόλου Ντηλ ήταν στέκι των πανκ.
Έχοντας τον περιορισμό του χώρου, κράτησα στο τέλος όλα αυτά τα μικρά tips για τις μαγικές βραδιές σας στο Λονδίνο. Σας προτείνω το Paper Club στη Regent Street (αν δεν είναι ήδη αργά) και ανεπιφύλακτα το Cocoon στην ίδια περιοχή, είτε για φαγητό είτε για ποτό. Στo τέλος της Regent Street κρύβεται ένας μικρός θησαυρός που ακούει στο όνομα BelowZero. Κυρίως για φαγητό μιας και η επίσκεψη στο μπαρ διαρκεί 15 λεπτά.. Το LEtranger αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιοζήλευτη επιλογή μιας και διαθέτει πολυβραβευμένο chef, ενώ για το Fat Duck, που βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2001, λίγα μπορεί κανείς να πει. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν σου φέρνουν τα ακουστικά για να ακούς τον ήχο της θάλασσας καθώς γεύεσαι θαλασσινά. Επίσης, κλείνοντας τις επιλογές για δείπνο-ποτό, μοναδική είναι η εμπειρία του τετραώροφου Atelier του Joel Robuchon. Βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό Ivy στο Covent Garden.
Αν και θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα μαγαζί όπως τα παραπάνω για τη νυχτερινή σας έξοδο, που μπορείτε να συνδυάσετε καλό φαγητό και ωραίο χώρο για ποτό, σε περίπτωση που είστε party animals και θέλετε να ξεδώσετε, επιλογές υπάρχουν πολλές. Σημαντικότερες και δοκιμασμένες είναι το China White στη Regent Street, το Tiger Tiger στη Piccadilly Circus, το Sketch στο 9 της Conduit Street και το Pigalle Club αν σας αρέσουν τα live. Πού ξέρετε μπορεί να βρίσκεται δίπλα σας ο Pete Doherty και να πάρει το μικρόφωνο. ΄Η να σας βαρέσει στο κεφάλι.

25 σχόλια:

  1. Eίσαι κατατοπειστικότατος!! Ούτε επαγγελματικός οδηγός ταξιδιού τέτοια λεπτομέρεια. Εγώ πάντως θα τις κρατήσω τις πληροφορίες και μόλις πάω, θα σε πάρω τηλέφωνο για να με καθοδηγείς. Έχω βλέπεις κι ένα πρόβλημα προσανατολισμού!
    Καλό μήνα ταχυδρομάκο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο μήνα zanzibar μου! Και πάντα στην διάθεσή σας. Και για ξενάγηση ακόμα!! Άντε πες στον προϊστάμενο να οργανώσει εκπαιδευτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατατοπιστικός είσαι φίλε μου.Ωραίο αμερόληπτο άρθρο.Κρίμα που δεν σχεδιάζω ακόμα απόβαση στο Λονδίνο...

    ΚΑλό μήνα να έχεις και καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλά δεν το είχα προσέξει. Μόνο όταν έκανα μεγέθυνση στη φωτογραφία κατάλαβα. Το Θεό σου δεν έχεις. Όσο για την εκπαιδευτική έτοιμη είμαι σε μια βδομάδα την κοπανάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε τι να πω, ευχαριστούμε πολύ για τη λεπτομερειακή πληροφόρηση. Έχω βρεθεί στο Λονδίνο 2 φορές , δεν έχω πάει όμως σε όλα αυτά. Είναι όλα στα υπ'όψιν για την επόμενη φορά. Φιλιά καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω να πάω ΛΟΝΔΙΝΟ!! Γκρρρ..!!! :P
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για τον σούπερ ταξιδιωτικό οδηγό.

    Έχω πάει, έχω δει τα μισά από όσα είπες, και ξεκίνησα να διαβάζω αναρωτώμενος αν θα μιλούσες για την αγαπημένη μου Camden town.
    Τελικά έπεσα μέσα.

    Τώρα ο στόχος μου στην επόμενη επίσκεψη είναι η Theatre Land & το Notting Hill (θα έχω και το κείμενο σου παραμάσχαλα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. laplace78

    Μάθε τέχνη και άσ' τηνε!

    illivetoloveme

    Εννοείται!!

    griz

    Ξανά ξανά ξανά!

    teddyboy

    Αγαπημένη όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bρε τον ταχυδρόμο!!!!!!
    πέρασα να πω ένα γεια προς το παρόν..
    :) τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μου τη δίνει ο ταχυδρ΄΄΄΄΄΄΄΄ομος

    με γκρίνια

    γκρινιάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ουφ! Να γκρινιάξω κι εγώ?
    Δεν έχω πάει ποτέ Λονδίνο και δεν θα πάω σύντομα (έστω και αν παντρεύεται ο κολλητός μου τον Αύγουστο εκεί). Ασε που... ακόμα δεν κατάφερα να τελειώσω όλο το κείμενο! Κλείνουν τα μάτια μου... :(
    Καλό βράδυ!!! ΖzZzZz...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτική περιγραφή!
    Ο Lampard πήρε μεταφραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρον και συγκλονιστική η αίσθηση ....με το μισό Παρθενώνα

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
    (Είμαι εδώ:aspastos1.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kanataki

    Γκρίνια γκρίνια γκρίνια!

    dr pako

    Να πας!!!

    wert01gf

    Πήγε στην ομάδα του Μουρίνιο;

    φυρδην-μίγδην

    Σε βρήκαμε! Σε βρήκαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. londino k malakies...

    Milano gia panta!

    Afros...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. που ησουν πριν 5-6 χρονια? εξαιρετικα χρησιμο σε περιπτωση που με ξαναφερει ο δρομος στο Λονδινο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν και δεν συμπαθώ τους Βρετανούς έφτιαξες έναν φοβερό και πρακτικό τουριστικό οδηγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πατρικ

    Να σε φέρει να σε φέρει!

    λακων

    Always at your service!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελικά χώρεσες τα περισσότερα! Εύγε!
    Σ'αυτό που θα συμφωνήσω περισσότερο είναι στον προγραμματισμό...
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άχου Ταχυδρόμε μου, άχου! Έχεις μια τρέλα με το Λονδίνο ή μου φαίνεται? Θα πάω σε καμιά δεκαριά μέρες, μετά απο 10 χρόνια και έχω ένα άγχοςςςς! Δέκα χρόνια δεν έχω πάει, πως άντεξα? χιχι...
    Ξέρεις, ούτε γκόμενος που έχω καιρό να δω να ήταν...:P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάτσε να βάλω την ανάρτηση σου κάπου σε link στη σελίδα μου να την ξαναβρώ εύκολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: