5 Σεπτεμβρίου 2008

Bibliwn to Anagnwsma.

Με αφορμή του fpboy αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για τα βιβλία του καλοκαιριού. Το φετινό, ήταν ίσως, από τα πιο παραγωγικά, σε επίπεδο μελέτης λογοτεχνικών βιβλίων, καλοκαίρια. Κάθε εβδομάδα, έβλεπα το ράφι να βαραίνει περισσότερο, μιας και τόσο μου έπαιρνε να τελειώσω κάθε βιβλίο. Όσο μικρό κι όσο μεγάλο κι αν ήταν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές, που εισέπραξα αποδοκιμαστικά σχόλια πως περνούσα πολύ ώρα διαβάζοντας. Άλλοτε στην παραλία, άλλοτε σπίτι, στη βεράντα, στην πισίνα και φυσικά στην τουαλέτα. Μάλιστα, για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να είχαν και δίκιο, μιας και το μόνο μέρος που δεν διάβασα ήταν ενώ οδηγούσα. Το τονίζω το «ενώ οδηγούσα» γιατί σε στάθμευση και περιμένοντας την παρέα, φυσικά διάβαζα..
Αυτό που ξεχώρισε το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν το «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα», που πολύ απλά σημαίνει γαμ..ήσι. Πώς είναι δυνατόν να μου πείτε, να μην σου αρέσει ένα βιβλίο που ο τίτλος του υπονοεί κάτι τέτοιο. Ο Νικολαΐδης έφυγε από κοντά μας, αλλά κατάφερε με το κύκνειο άσμα του, κυριολεκτικά να μας αφήσει να τον ζηλεύουμε μια ζωή. Συγκεκριμένα, για πάντα. Η γραφή του σκηνοθέτη/συγγραφέα/οραματιστή/επαναστάτη/ερωτύλου, ανεπανάληπτη. Σκληρή, σχεδόν τραχιά, ξεσηκωτική και μυστηριώδης. Ένα βιβλίο, που περήφανα θα βλέπω στην βιβλιοθήκη μου καθώς περνούν τα χρόνια. Και, σίγουρα θα ξαναδιαβαστεί. Έτσι για το ταξίδι..
Κατά τα άλλα το γαμ..ήσι το τρώμε όλοι εμείς, με τις εμπνεύσεις του διανοούμενου Υπουργού Οικονομίας, που βάλθηκε να εκκαθαρίσει το έθνος. Όλους εκτός των ευνοουμένων. Αυτών, που συμμετέχουν σε offshore εταιρίες, συναλλάσσονται με την Εκκλησία –και όχι για την σωτηρία της ψυχής τους-, στήνουν εκλογές, δημιουργούν νταβατζήδες και φυσικά κλέβουν το πορτοφόλι μας.. Αλλά για να τους ψηφίζουμε, μάλλον καλοί είναι..

17 σχόλια:

  1. Περίεργος τίτλος! Αλλά απ'ότι διαβάζω κρύβει πολλά υποννοούμενα! Θα το έχω στα υπόψην! Τι να σχολιάσω για το ΥΠΟΙΚ εγώ θα το βιώσω απ'ότι βλέπω και δεν μ'αρέσει καθόλου..
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα τι μου θύμησες φίλε...
    Είμαι κι εγώ φανατικός αναγνώστης. Θυμάμαι είχα μια γκόμενα που μόλις με έβλεπε να πηγαίνω τουαλέτα με ένα βιβλίο παραμάσχαλα, μου έλεγε: "μπα, πάμε στη βιβλιοθήκη";
    Όσο γι' αυτούς που μας κυβερνάν, θα πάθουν σύντομα μεγάλα εκλογικά χουνέρια, μην ανησυχείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρααα!
    Δεν μας είπες τι εκδόσεις είναι... αν κι έχω κι εγώ μια βιβλιοθήκη που όλο γεμίζει με μισοδιαβασμένα βιβλία αλλά πάντα υπάρχει χώρος για ένα ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για την πρόταση λοιπόν. Ε τώρα περί νταβατζήδων της κυβέρνησης και της εκάτοστε κυβέρνησης ας μη το αναπτύξουμε. Ας το κρατήσουμε στο λογοτεχνικό λολ.Όχι πως είναι κακό , αλλά έτσι κι αλλιώς μας χαλάει την καθημερινότητα. Στέρηση δημοκρατίας και νταβατζιλίκι πάει πολύ. Αλλά ποιός κουνιέται τελικά? Κανείς. Πικρό.
    Πολλά φιλιά , καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικολαΐδης, υπέροχος!
    Βιβλιοφάγος ο ταχυδρόμος, ε;
    Να και κάτι ευχάριστο που μαθαίνω σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι τον θέλω κι εγώ τον άντρα..διαβαστερό και πολυγραφότατο..Καλησπέρες ψωνισμένες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βιβλιοφαγος και συ; Αν δεν διαβασω το βραδυ δεν μπορω να κοιμηθω. Και στην τουαλετα επισης. Και αν τυχει και ξεχασω να παρω μαζι μου βιβλιο οπως λεει Ο/Η Ασκαρδαμυκτί, διαβαζω τις οδηγιες απο τα ....απορρυπαντικα! Γελατε ε;; Να σας πω το τηλεφωνο του κεντρου δηλητηριασεων;; 2107277777!!! Απ εξω το χω μαθει!!!
    Οσο για τους νταβατζοπαπαδες; Αυτοι ειναι για...δηλητηριαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλος ενας που καταφερε και διαβασε κατι στη διαρκεια του ΚΑλοκαιριού! Σε ζηλευς! εγω δεν μπορεσα.. Δεν μπορω ακομα.. Χανομαι γιατι ...ρεμβαζω ! Ελπιζω να φ8ινοπωριασει για να μπορω να συγκεντρωνομαι λιγακι μεσα!
    Την καλησπερα μου! Καλοκαιρινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα!!...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ λέω δεν τους ψηφίζουμε! Μ' όσα μας κάνουν δε γίνεται να παίρνουν τέτοια ποσοστά. Δεν τους ψηφίζουμε!!! Πιθανότερο το βλέπω τις ψήφους μας να τους αλλάζουν απ' τον πλανήτη τους οι Ελ και οι Νεφελήμ για να σπάνε πλάκα μαζί μας, με την αμηχανία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν ,να ποιό θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω!
    Καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εχω ακουσει τα καλυτερα για το βιβλιο , θα διαβαστει οπωσδηποτε . οσο για τον υπουργο @#$!$!@@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάλημέρα αγόρια και κορίτσιααααααααααααααααααααααααααααααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ταχυδρόμε, την ίδια επιλογή κάναμε!!! Δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Να ΄σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαζεύω βιβλιοπροτάσεις! Ευχαριστούμε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kala ekanes kai diavases vivlia!!ego distixos auto to kalokairi eixa miden eley8ero xrono...kalo sou vradi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φετος το καλοκαιρι δεν ηταν παραγωγικο για μενα απο αποψη διαβασματος, αφου συνηθως ρουφαω τα βιβλια μεσα σε 2 μερες! Εστι οπως τα λες, στο κρεβατι, στον καναπε, στο μπανιο, στο μετρο, στο λεωφορειο, στη σταση, παντου!!!
    Ωραια προταση, γιατι οχι στα προσεχως...
    Οσο για τα υπολοιπα, μου αρεσει ο τροπος που συνεδεσες τα θεματα, αλλα κυριως η τελευταια σου φραση! Τα ειπες ολα ξεκαθαρα! Η επιλογη δικη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: