30 Νοεμβρίου 2008

Η αβάσταχτη βαρύτητα των εορτών.

Σου γράφω αυτές τις λέξεις στη γωνία Carnaby με Ganton street. Στο 13. Του Λονδίνου. Των Χριστου-γέννων. Που έρχονται. Που ήρθαν. Που με κάνανε παιδί. Να κοιτώ στις βιτρίνες των λούτρινο Άγιο Βασίλη, να μου κουνάει ρυθμικά το χέρι. Με την άσπρη γενειάδα του, να μου υπόσχεται πως θα πάρει μακριά τους μαυροφορεμένους μουσάτους, που πίνουνε το αίμα του Χριστούλη. 2008 χρόνια μετά. Δεν τους φτάνει. Θέλουν κι άλλο.

Περπατώ στους δρόμους της Βρετανικής πρωτεύουσας απολαμβάνοντας τη σπουδαιότητα της απέραντης ασημαντότητάς μου, σ’ αυτό το πολύπλοκο σύμπλεγμα που αποκαλούμε: μεγαλούπολη. Πραγματική. Όχι της φαντασίας μας. Εδώ ο Ομπάμα, είχε ανακηρυχθεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, πολύ πριν την εκλογή του. Χωρίς πολλά λόγια.

Μυρωδιές από μπαχάρια να έρχονται από παντού. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω. Ινδικά, Κινέζικα, Ταϊλανδέζα ή ποιος ξέρει τι άλλα. Μου αρκεί που με ταξιδεύουν. Μέχρι εκεί φτάνει, βλέπεις, ο δικός μου ιμπεριαλισμός. Να κατακτώ τις γεύσεις των άλλων. Και είμαι ευτυχισμένος.

Επιτέλους! (φωνάζω με εμφανή αγανάκτηση) Σταματήστε να παίζεται Στοίχημα και ξοδέψτε χρόνο στους αγαπημένους σας και τα χρήματά σας σε ταξίδια. Ποια χρήματα, θα μου πείτε. Και δικαίως. Αλλά αυτό, είναι άλλο θέμα.

Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήρθε και έφυγε σαν σίφουνας. Κόσμος πολύς. Η οικονομική δυσπραγία ήταν εμφανής, καθώς και η πολιτιστική κουλτούρα της κυβέρνησης. Που καταδίκασε το φεστιβάλ, σε έναν μινιμαλιστικό τρόπο οργάνωσης. Δηλαδή, ανύπαρκτης. Αμφιβάλλω αν το ανεπιτήδευτο κοινό, αντιλήφθηκε ότι άλλαξε κάτι στην πόλη. Μας στέρησαν και αυτές τις 15 μέρες γιορτής. Και από την άλλη, εν μέσω του Φεστιβάλ, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να μας πετάξει κατάμουτρα τις ετοιμασίες για την Γιορτή των Αγγέλων. Που ας μας λυπηθεί ένας Άγγελος κι ας μας λυτρώσει από δαύτη.


Καλό μας μήνα!

10 σχόλια:

  1. Κάντε κάτι ριζοσπαστικό: μην ξαναψηφίσετε αυτόν τον φανφαρόνο για δήμαρχο και τον Ζορρο νομάρχη!
    Μαζί με τον Άνθιμο έχουν καταφέρει να διαλύσουν την πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τζιγκλ μπελς με την αβάσταχτη βαρύτητα του χο χο χο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Λονδινάκι είναι όπως το περιγράφεις. Και ειδικά τώρα που φόρεσε τα Χριστουγιεννιάτικα του είναι ακόμα ωραιότερο.

    Οσο για την Θεσσαλονίκη μου, τι να πω; Μου τα λενε φίλοι και γνωστοί από κάτω. Κάθε χρόνο και φτωχότερη. Εμείς πρέπει να την αλλάξουμε...

    Καλό βράδυ Ταχυδρόμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δούμε πότε θα λυτρωθούμε!!!
    Λονδίνο γιορτινό και παγωμένο?
    :))
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχα ... ο φτερωτός δήμαρχος ετοιμάζει τη γιορτή των αγγέλων!
    Τι καρακιτσαριό ακούγονται ολ' αυτά!
    Και για να μη λες πως μόνο να γκρινιάζω ξέρω για τη Σαλονίκη, θα πω κι ένα καλό: πολύ γουστάρω το φετινό πρωτάθλημα να αναδειχθεί σε μονομαχία θρύλου-μΠΑΟΚ!
    Οι γαύροι του Νότου με τους γαύρους του Βορρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αβασταζτη βαρυτητα των Χριστουγεννων...
    Χμ!Δεν μοιαζει οτι οσο μεγαλωνουμε η γιορτη αυτη που σαν παιδια την περιμεναμε πως και πως, βαραινει μεσα μας; Καθως συνειδητοποιουμε τη σημασια τους, το πως τα εχουμε καταντησει, την ουσια και την ανουσιοτητα της ζωης μας και αλλα πολλα που αν τα πουμε θα το παραβαρυνουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να γλυτωσουμε απο την γιορτη των αγγελων μαλλον πρωτα θα πρεπει ο ατσαλακωτος να γινει ...αγγελος. Μη σου φανει παραξενο φιλε μου στις επομενες εκλογες να τον δουμε και παλι Δημαρχο. Οι συμπολιτες μας την ημερα των εκλογων σκεφτονται το καλο της ...παραταξης και οχι το καλο το δικο τους... Δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aς πιούμε στα καλύτερα λοιπόν. Σ'αυτά που ονειρεύομαστε αν και δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πια πως θα έρθουν.
    Φιλιά Ταχυδρόμε μου, καλό βράδυ και καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίος ο ιμπεριαλισμός σου! Ο Μεγαλέξανδρος αυτού του ιμπεριαλισμού είναι ο Μαμαλάκης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: