4 Μαΐου 2009

Να ψηφίσεις ή να κολυμπήσεις; Ιδού η απορία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τέλμα. Χωρίς ερωτηματικό. Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου, το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να το επιβεβαιώσουν. Οι κυβερνήσεις των Κρατών-μελών, με τις επιλογές τους έχουν επιτρέψει στον κόσμο να μην δίνει σημασία στις, πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, εκλογές. Η Ιταλία, με τις καλλονές του Ιταλού πρωθυπουργού, η Βρετανία με τις υποψίες για απάτες από MEP, οι μηνύσεις στην Ιρλανδία για αποπροσανατολισμό MEP σε θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος, οι Ελληνικές επιλογές εντυπωσιασμού και η δημόσια απαξίωση της Γαλλίδας Υπουργού Δικαιοσύνης του θεσμού των ευρωεκλογών, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα. Κατά αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βυθίζεται στην παγίδα που τα ίδια τα μέλη της στήνουν. Είναι, όμως, αυτό τυχαίο;

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει, κατά πολύ, τους συσχετισμούς. Έχει αλλάξει τα δεδομένα. Τις διαθέσεις και τα όνειρα. Η εποχή των παχιών αγελάδων δεν υπάρχει πια. Αντίθετα, δυσαρεστούνται πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες με τις αποφάσεις της Ένωσης να βάλει φραγμούς στις δημόσιες δαπάνες, στις φοροαπαλλαγές και στις χαλαρές συμβουλές. Τώρα, έχει πάρει το σοβαρό της ύφος η Ένωση και πιέζει. Δεν χαρίζεται. Νουθετεί.

Όλα αυτά, όμως, μήπως θα έπρεπε να μας προβληματίσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας, ως προς τις εθνικές κυβερνήσεις αντί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως θα έπρεπε να απαιτήσουμε, με την δυναμική μας ψήφο, την ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου; Να βροντοφωνάξουμε, με την ψήφο μας στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, πως στηρίζουμε το ρόλο που πρέπει να παίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντί να το απαξιώνουμε; Μήπως έτσι παίζουμε τον ρόλο που οι Εθνικές Κυβερνήσεις θέλουνε να παίξουμε; Καλύτερη ΕΕ γίνεται, μόνο μέσω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι, πρέπει να θυμόμαστε, πως η Ένωση ουδέποτε μας έχει απογοητεύσει. Βρίσκεται εκεί, στηρίζει τις εθνικές μας προσπάθειες, την προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς και πάνω απ’ όλα την εθνική μας πρόοδο. Ακόμα και όταν οι εγχώριοι πολιτικοί λιγοψυχούν ή φαίνονται λίγοι, η ΕΕ ελέγχει και διορθώνει.

Ας μην γελιόμαστε, κανείς δεν υποστήριξε πως η ΕΕ κάνει τη δουλειά της τέλεια. Απλά, την κάνει καλύτερα. Ένα δυνατό Κοινοβούλιο θα στήριζε αυτή την προσπάθεια και θα την αναδείκνυε ακόμα περισσότερο. Για να δούμε..

12 σχόλια:

  1. Και να ψηφίσεις και να κολυμπήσεις,
    δε χαριζόμαστε σε κανέναν,

    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο μηνα

    να ψηφισεις και να μην ξεχνας να υποστηριζεις παντα αυτα που πιστευεις

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ψηφισουμε , εννοειται.... Την καλημερα μου φιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ψηφισουμε , εννοειται.... Την καλημερα μου φιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. MEP??

    εγώ μάλλον θα ψηφίσω κολύμπι. Βασικά θα ψηφίσω άλλα δεν έχω ιδέα τί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλώς μιλάμε για μια οικονομική ένωση. Δεν είναι τίποτε άλλο και ούτε πρόκειται να γίνει.
    Στην Ελλάδα πάντως οι Ευρωεκλογές είναι καθαρά χαβαλές. Στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη ακόμα χειρότερα.
    Ουδείς ασχολείται.
    Κρίμα γιατί θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ θα ψηφίσω, αλλά να κολυμπήσω το αποκλείω! Μόνο που βλέπω κάποιους που βουτάνε στο Brighton κρυώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: