22 Νοεμβρίου 2009

Ευρώπη: νωχελικός περίπατος.




Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς μεγάλη θλίψη όλων αυτών που ελπίζουν και αγωνιούν για το μέλλον της, αρχίζει να επιβεβαιώνει τον τίτλο της, ως Η Ένωση των Συμβιβασμών. Από την κραυγαλέα και αμφισβητήσιμη, για πολλούς, υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ μέχρι και την ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα του Ιταλού Μάσιμο ντ’ Αλέμα η Ένωση κατέληξε στην διπλή επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν βαν Ρομπάι, για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, και της Βρετανίδας επιτρόπου Κάθριν Άστον, για τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών.
Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε την επιλογή αυτή, των κρατών-μελών, είναι εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως για ακόμα μία φορά στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις κέρδισε ο συμβιβασμός και η φοβία. Η διπλή επιλογή δύο προσώπων, που ναι μεν δεν υπολείπονται προσόντων αλλά υπολείπονται διεθνούς κύρους και αναγνώρισης ευνουχίζει την όποια προσπάθεια της ΕΕ για εξωστρέφεια και διεθνή συνεργασία.
Η επιλογή των κρατών-μελών και των κυβερνήσεων τους, αποδεικνύει αυτό που περίτρανα ισχυρίζονταν οι Ακαδημαϊκοί για χρόνια, πως δηλαδή  τα κράτη-μέλη είναι τελικά εκείνα που δεν επιθυμούν μια ισχυρή Ένωση. Μια Ένωση με μία φωνή, μια Ένωση με ενιαίο σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής και μια Ένωση που θα κοιτά το μέλλον με το ίδιο  ζευγάρι μάτια. Το δυσάρεστο είναι πως έληξε, μια μακρά περίοδος    διαβουλεύσεων χωρίς ουσιαστικά και τρανταχτά αποτελέσματα. Η ίδια  που είχε ως αποτέλεσμα την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας,  η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου. Το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και δύσκολα εμπνέει. Ο βασικός στόχος της Συνθήκης ήταν και είναι, η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα την καθιστούσε στο όλον της,  ως ισότιμο συνομιλητή με άλλες μεγάλες δυνάμεις. Η ολοένα και πιο εξασθενημένη πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μη ασαφής ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΕΕ και τους ηγέτες της.
Η απόφαση, αυτή που θα επιτρέψει σε έναν πρόεδρο να μιλήσει εξ ονόματος της Ένωσης, θα θέσει αυτόματα τους προέδρους και πρωθυπουργούς σε δεύτερη μοίρα στο διεθνές πολιτικό τραπέζι. Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος των ηγετών των κρατών μελών. Ο συμβιβασμός στον οποίο όλοι οι ηγέτες πρέπει να συμμορφωθούν είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός. Η ωριμότητα και η ευθύνη που πρέπει να υποδείξουν καθιστά το βάρος τεράστιο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η απόφαση που πάρθηκε στη Σουηδία, κάθε άλλο παρά γενναία ήταν. Οι συμβιβασμοί καλά κρατούν.. 

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό άρθρο!
    Να προσθέσω ότι, κι από αισθητικής πλευράς, έχουν επιλεγεί δυο θαυμάσια δείγματα ευρωπαϊκής ομορφιάς! :)
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απλά ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και γι'αυτό έχει την ηγεσία που της αξίζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κράτος όπως οι Η.Π.Α. και δεν θα γίνει και ποτέ. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε τόσο λιγότερο θα απογοητευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φοβία και ο σκεπτικισμός θα απαληφθούν μόνο όταν αποφασίσουν οι ηγέτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο να προχωρήσουν σε δημοκρατική εκλογή του Προέδρου της. Μόνο όταν αποφασίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα πρόσωπα θα έχουν κύρος και δύναμη χωρίς να αμφισβητούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τίτλος τα λέει ολα.
    Τέλειος τίτλος για το θέμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: