4 Δεκεμβρίου 2009

Catch me if you can! Ταχυδρόμος Δεκεμβρίου.

Ο μήνας που μας πέρασε είχε πολλά. Πρώτα απ’όλα, είχε το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που μας ταξίδεψε σε χώρες και τόπους μακρινούς. Μακρινούς κι ονειρεμένους. Παρά την κακή οργάνωσή του και την παντελή έλλειψη παρεμβάσεων στην πόλη, εμείς το αγαπάμε. Θυμάμαι το 2003, όταν ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, έτρεχα από αίθουσα σε αίθουσα να δω 34 ταινίες σε 11 ημέρες. Full time job. Είχαμε δώσει το βραβείο στο Lost in Translation. Κι εδώ έχουμε χαθεί στη μετάφραση, βεβαίως βεβαίως. Εδώ, στο δικό μας Φεστιβάλ, δυσκολευτήκαμε να μπούμε στην πρεμιέρα μιας και φυσικά, οι κοσμικές κυρίες με τα δωδεκάποντα, είχαν προτεραιότητα.Από τις ταινίες που παρακολούθησα, ξεχώρισε το ΄Αμα δεν σε θέλει, του Ρένου Χαραλαμπίδη. Από τα πάρτυ, θα προτιμήσω το πάρτυ της τελετής έναρξης.
Ανάμεσα από τα πάρτυ που πήγαμε το Νοέμβρη θα ξεχωρίσω αυτό στα T.G.I Fridays, που η Κανατάκη ως hostess, μάζεψε την πόλη όλη, για να δοκιμάσουμε το καινούριο μενού των αγαπημένων εστιατορίων της Παρασκευής. Yes, it was Friday. Ακριβώς μετά από την Avant premiere της ταινίας, New York, I Love you. Μια ταινία με 11 σκηνοθέτες, δεν μπορεί παρά να είναι καλή. Πολύ καλή. Μια νέα έκδοση του Paris, je t’aime. Η επόμενη βάζω στοίχημα πως θα είναι το London, we adore you.
Στις 21 Νοεμβρίου είδαμε τους Pet Shop Boys στο μΠΑΟΚ arena στην Πυλαία, ενώ ταξιδέψαμε στα στενά της Brick Lane και στο πολυτραγουδιμένο Notting Hill. Με το All over the world και το Love etc. όλα μοιάζουν καλύτερα. Έπειτα, καταλήξαμε στο Soul Bar της Καλαποθάκη, ακριβώς απέναντι από το Mini Bar. Με ικανοποιεί αφάνταστα πως, επιτέλους, η πόλη αποκτάει ζωή στα στενά της. Η πάλαι ποτέ εποχή, που η παραλία χόρευε σε λαϊκά ακούσματα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Στα εστιατόρια που ξεχώρισαν το μήνα που μας πέρασε ήταν το Ιντεάλ, τα Γράδα, το Barθελόνικα, το Etiquette και το ArtO2. Στο Ιντεάλ να προτιμήσετε τη γλώσσα με γέμιση σολωμού, καθώς και το φιλέτο με peppersauce –μέτρια ψημένο, κατά προτίμηση. Η σαλάτα με γλάσο ροδιού και ο λευκός κορμός, στο τέλος, θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας στο έπακρο. Εύγε Νεκτάριε! Για κρασί, αναζητήστε το Λευκό του Maggel. Ένα κρασί από την Καστοριά που κερδίζει τις εντυπώσεις. Στα Γράδα, να δοκιμάσετε τα Μάγουλα από μοσχαράκι και το Κοκκινιστό μοσχαράκι, συνοδεία από σαλάτα ρόκα. Στο τέλος το σουφλέ σοκολάτας θα σας εντυπωσιάσει. Το Barθελόνικα, αποτελεί την πιο καινούρια είσοδο στο γαστρομαγειρικό χάρτη της πόλης. Εκεί να δοκιμάσετε την ουρά ταύρου, το τσορίθο και την παέλια με θαλάσσινα. Για σαλάτα να δοκιμάσετε την ρόκα με ρόδι και την πράσσινη. Το κρασί, σίγουρα, Ισπανικό. Torres. Η καρδιά της Καταλονίας χτυπάει εδώ. Στο Etiquette να δοκιμάσετε όσα περισσότερα κρασιά μπορείτε και να τα συνοδεύσετε με αλλαντικά και τυριά, που θα κάνουν τον ουρανίσκο σας να κελαηδάει. Στα Λαδάδικα. Το τελευταίο, μα καθόλου ευκαταφρόνητο ArtO2 βρίσκεται στο Τελλόγλειο. Ο Botrini έκανε πάλι το θαύμα του. Το αρνάκι γάλακτος και το φιλέτο angus, απλά, αριστουργήματα. Η πράσινη σαλάτα εκπληκτική και τα συνοδευτικά –ταρτάρ και φουά γκρα- simply magic. Η λίστα κρασιών δεν είναι μεγάλη, αλλά για ένα εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σε Μουσείο, καθώς και η σχέση ποιότητας-τιμής κατατάσσουν το εστιατόριο αυτό, στην κορυφή των επιλογών.
Για τα Χριστούγεννα που έρχονται, οι επιλογές σας είναι πολλές. Ο ταχυδρόμος στην τελευταία σελίδα αυτού του περιοδικού σάς προτείνει τα καλύτερα του μήνα. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, σημειώστε στην ατζέντα σας τα πάρτυ που παίζουν σε πολλές γειτονιές της πόλης. Στην Καλαποθάκη για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Στο Ιντεάλ για Πρωτοχρονιά, στην αλλαγή του χρόνου. Στη Βαλαωρίτου, street πάρτυ όλες τις μέρες των εορτών. Το T.G.I Fridays, πρωτοτυπεί με τα νέα Χριστουγεννιάτικα cocktails: το Black Mojito, το Cranberry Snowflake, το Havana Rita και το Candy Cane Swirl είναι μερικά μόνο από τα ποτά που θα κερδίσουν μια θέση στην καρδιά σας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα για μια χρονιά που φεύγει και για μια χρονιά που έρχεται. Το 2010 θα είμαστε ένα χρόνο μεγαλύτεροι και ένα χρόνο καλύτεροι. Το κρασί που θα πρότεινα –με τις συμβουλές του Γαλανού http://www.krasiagr.blogspot.com/- για την τελευταία και την πρώτη μέρα του χρόνου δεν είναι άλλα από το Μέγα Οίνο του 1995, του κτήματος Σκούρα, και την Τριλογία 2005 του Κόκκαλη. Αυτά.

*PS. I love you. Καλό ΣΚ.

13 σχόλια:

  1. Να είναι καλός ο νέος χρόνος..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματική χαρτογράφηση της πόλης!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτές οι ημερολογιακές αναρτήσεις είναι απλά απίστευτες.
    καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι συνειδητοποιώ ότι κάθε χρόνος περνά γρηγορότερα από τον προηγούμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και καλύτερος! Γιατί άραγε;

    σμουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ τόσα χρόνια στην Θεσσαλονίκη και δεν έχω πάει ούτε μία φορά στο φεστιβάλ πως τα κατάφερα έτσι δεν ξέρω :)

    Μου έκανε εντύπωση η ταινία με τους πόσους είπες 11;
    Σκηνοθέτες.
    Μα είναι δυνατόν πως μπόρεσαν να συνεννοηθούν χωρίς να τσακωθούν.
    Επειδή δεν ήταν Έλληνες.
    :))

    Καλό π/σ/κ ταχυδρόμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα! :)

    Σνουποφιλάκι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεμάτος ο μήνας. άντε αγορίνα χρόνια σου πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλοπερνάς βλέπω...
    Μονορούφι το έγραψες το ποστ;;;!!!
    καλημέρα και καλή βδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρες λατρεμένοι! Ευχαριστώ για τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χρόνια πολλά κι από μένα!

    (πολλές λεπτομέρειες ξέρει η Σνούπα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: