9 Δεκεμβρίου 2009

Χριστού-γεννα. The sequel. Editorial Δεκεμβρίου.




Ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφοροποίηση του ονόματος Χρήστος με τον Χριστό. Είναι από τα μυστήρια του κόσμου. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να φορολογηθεί η Εκκλησία. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Οι λαϊκοί τραγουδιστές. Οι γιατροί. Οι μεγαλοδικηγόροι. Το κεφάλαιο. Τίποτα δεν θα πετύχουμε, όμως, αν δεν φορολογηθούν τα λαμόγια. Μικρά και μεγάλα. Ο σάπιος ιστός μιας κοινωνίας που ήρθε και κατσικώθηκε στο σβέρκο μας, στις αρχές του 2000. Και πρέπει να γίνει. Να δικαιωθεί η εντιμότητα των πολλών που δεν οδηγούν Porsche με δανεικά λεφτά. Δεν φωνάζουν για το κράτος που δεν λειτουργεί, ενώ οι ίδιοι φοροδιαφεύγουν. Ήρθε η ώρα να πέσουν κεφάλια.
Παρακολουθώ τον Υπουργό Οικονομίας να προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια εντιμότητα που δεν μπορούμε να πείσουμε ότι έχουμε. Είμαστε corrupted, φίλοι μου. Κοινώς, διεφθαρμένοι. Παραφράζοντας το λαϊκό γνωμικό, η χώρα μας δεν πρέπει να φαίνεται έντιμη, πρέπει και να είναι. Βρέθηκα σε πολλές και διαφορετικές, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρέες στο Λονδίνο και η ερώτηση από όλους ήταν κοινή: Πώς τα καταφέρνετε εσείς στην Ελλάδα να ξεγελάτε τους υπόλοιπους και να μην βελτιώνεστε στη διαφθορά. Δεν σας ενοχλεί ότι  καποιοι πλουτίζουν σε βάρος σας; Μας ενοχλεί απαντούσα, με στόμφο. Δεν έπειθα.
Στην αρχή ήταν οι εφοριακοί. Μετά οι λιμενικοί. Το τελωνείο. Το μηχανολογικό. Η πολεοδομία. Το υγειονομικό. Η αστυνομία. Οι τραπεζικοί. Οι δημοτικοί υπάλληλοι. Η Δημοτική αστυνομία. Οι δημοσιογράφοι. Και μετά ήρθε ο ιδιωτικός τομέας. Όλοι αυτοί που έχουν επενδύσει αποταμιεύσεις δεκαετιών. Που για να κάνουν τη δουλειά τους έπρεπε να συνδιαλαγούν με όλους αυτούς. Που για να γίνει η δουλειά τους –νόμιμη και μη- θα έπρεπε να λαδώσουν. Να δώσουν φακελάκι. Και γίνονταν συνένοχοι. Συμμέτοχοι. Είναι διαδραστικό το σπορ βλέπεις. Το δούνε και λαβείν. Και όλοι αυτοί που βλέπανε και δεν μιλούσανε. Δεν τα παίρνανε. Αλλά, δεν κατέδιδαν αυτούς που το έκαναν. Δεν μας έμαθαν, από μικρούς, να κρίνουμε βλέπεις. Καρφί ήταν όποιος κατέδιδε, ακόμα και το άδικο. Βαθιές οι τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Το κακό έχει μεγάλες ρίζες.
Είναι γνωστό ότι τα καταφέρνουμε ως χώρα, πάντα, την τελευταία στιγμή. Και αυτή ήρθε. Να καθαρίσουμε τον τόπο. Το μαύρο χρήμα. Να επιτρέψουμε στους καθαρούς πολίτες, που αγαπούν τη χώρα, να νοιώσουν ευνομούμενοι πολίτες. Να νοιώσουν πως δικαιώνονται. Το κράτος λειτουργεί. Παρακολουθώ το βλέμμα του πρωθυπουργού, που αποπνέει ειλικρίνεια. Να κάνει βαθιές τομές. Να αλλάξει τα πάντα. Και πάνω από όλα να αλλάξει τις συνειδήσεις μας. Να πάψουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι αν είμαστε απατεώνες. Να μην τους αφήνουμε να κοιμούνται ήσυχοι. Η εντιμότητα, βλέπεις, δεν είναι χωριό της Ηπείρου. Είναι στάση ζωής.
Όλοι εδώ στο Libre, σας ευχόμαστε να περάσετε τις πιο χαρούμενες γιορτές της ζωής σας. Ρίξτε το έξω. Η ευτυχία, ως γνωστόν, δεν εξαγοράζεται. Χαρίζεται. Από Εκείνον. Που ήρθε για μας.

9 σχόλια:

  1. Μακάρι ταχυδρόμε να γίνουν όλα αυτά, αλλά η πραγματικότητα ειναι πολύ πιο σαθρή και δύσκολα αντιμετωπίζεται!
    Λεφτά υπάρχουν και πάντα υπήρχαν.
    Η πρόθεση να βρεθούν λείπει...

    Καλές γιορτές ξέγνοιαστες όσο γίνεται με τους αγαπημένους μας!!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές γιορτές επίσης!
    Ελπίζω να ζήσουμε να δούμε αλλαγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλές γιορτές!
    όσο για την Ελλαδίτσα, μην ανησυχείτε παίδες!
    Δεν θα το επιτρέψει ο "Θεός" να πάει χαμένη...
    Άλλωστε, το λέει και το άσμα: "τη ρωμιοσύνη μην την κλαις... εκεί που πάει να σκύψει... να την πετιέται από ξαρχής!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ δίκιο έχεις φίλε Ταχυδρόμε, αλλά θέλει πολύ περισσότερη δουλειά για να γίνει πραγματικότητα. Πάντως είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να αποχτήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, ο Χρήστος είναι από το "χρηστός" (=καλός), ενώ ο Χρίστος από το "Χριστός" (=ο χρισμένος από το Θεό). Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπάρχαν πολλές διαφωνίες για το πώς γράφγεται η λέξη Χριστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ό,τι πιο σάπιο αυτό το μάθημα του δήθεν χαφιεδισμού. Το μαθαίνουμε δυστυχώς από μικροί. Γιατί άραγε;
    Και πολύ σωστό αυτό που γράφεις. Είμαστε συμμέτοχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλές γιορτές να έχεις...(Δεν ξέχασα το μέηλ...Το ετοιμάζω οσονούπω... Μαζί με την απολογία μου για την καθυστερηση...)
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λόγια παχιά ...
    χρόνια βαρεθήκαμε ν' ακούμε
    "Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι"
    ΧΡΗΣΤΟΣ ή ΧΡΙΣΤΟΣ ας βάλει το χέρι του
    πριν πιάσουμε πάτο !!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυό το corrupt πολύ μου άρεσε!

    Κατά τα άλλα -αν κρίνω από το ρποηγούμενο post- στη Barθελόνικα περνάτε υπέροχα!

    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: