10 Φεβρουαρίου 2010

Ο κύριος Ευρωπαίος έρχεται!

Κυκλοφόρησε ο καινούριος οδηγός Michelin UK – Ireland. Νομίζω, πως αυτό ήταν το σημαντικότερο gastro-νέο του Ιανουαρίου. Οι φανατικοί της Βρετανικής γαστρονομίας μπορούν να το προμηθευτούν, απευθείας, από την επίσημη ιστοσελίδα www.michelinguide.com. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το γεγονός πως στον φετινό οδηγό ένα ακόμα εστιατόριο (The Dorchester, Alain Ducasse) κέρδισε τρίτο αστέρι, καθώς ένα ακόμα εστιατόριο βραβεύτηκε με δεύτερο αστέρι (The Ledbury), από τον αυστηρό γαστρονομικό οδηγό. Προσωπική μου νίκη για το 2010, είναι η είσοδο μιας εκπληκτικής συνοικιακής gastropub στον φετινό οδηγό. Το Harwood Arms, μια συνοικιακή pub στο Fulham, υπό τις οδηγίες του δημιουργικού Brett Graham μεταμορφώνεται σε μια Βρετανική γαστρονομική εμπειρία, που είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε. Στα άμεσα, άλλωστε, σχέδια μιας δημιουργικής ομάδας της πόλης είναι η μεταφορά της Βρετανικής συνήθειας στο κέντρο της Ξεσσαλονίκης. Just as the British love it. Καλό, φθηνό, φαγητό με φαντασία. Νεκτάριε, ετοιμάσου.

Η Θεατρική παράσταση που σημάδεψε τον μήνα που μας πέρασε ήταν ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου. Στο Ambassador της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Λονδίνο, η Keira Knightley και ο Damien Lewis υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Thea Sharrock, καταφέρνουν να μας μεταφέρουν την πάντα επίκαιρη ιστορία του Μολιέρου. ...Σαν βλέπω οι άνθρωποι πως ζουν ο ένας με τον άλλο.

Όπου κοιτάξω γύρω μου, άνανδρη κολακεία, δόλος κι απάτη μοναχά, συμφέρον, αδικία. Σκυλιάζω, δεν αντέχω πια κι είμαι αποφασισμένος. Ν' ανοίξω πόλεμο άγριο στ' ανθρώπινο το γένος, γράφει ο Μολιέρος και μας συγκινεί. Τα παιδικά χρόνια της σκηνοθέτιδας στην Κένυα, είναι προφανές πως έχουν επηρεάσει το έργο της και ευτυχώς για εμάς το βιώνουμε με ενδιαφέρον και πρόκληση. Η Keira εκθαμβωτική και όλο το cast συμπληρώνει αυτή την όμορφη παράσταση που έχει γίνει το must see αυτόν τον χειμώνα στο Λονδίνο.

Στη Θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης, ο Βασιλιάς Υμπύ αποτελεί όαση στην άνυδρη θεατρικά Θεσσαλονίκη, φέτος. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ο Υμπύ Βασιλιάς ξεκίνησε μια επανάσταση. Μια επανάσταση ενάντια στο θεατρικό κατεστημένο της εποχής. Έτσι και εδώ. Η Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο αυτό, που θυμίζει πολύ το παρόν. Ο Υμπύ βασιλιάς, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την τέχνη, είναι πάνω απ’ όλα ένα κείμενο προκλητικό, καταλυτικό, ανατρεπτικό, ευφυές, χαρισματικό και απολαυστικό ταυτόχρονα, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς παγκοσμίως. Στα χέρια του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Βασιλιάς μας δίνει ένα καλό μάθημα, για το τι σημαίνει απληστία και κατάχρησης εξουσίας. Όσοι δεν το είδατε, χάσατε.

Η νέα gastropub που φιγουράρει στις σελίδες του Οδηγού Michelin 2010, αποτελεί την επιτομή του καλού φαγητού σε πρόχειρο περιτύλιγμα. Αυτό δεν αφορά τα πιάτα, αλλά το περιβάλλον της εκάστοτε pub, που σε χαλαρώνει. Αυτή, άλλωστε, ήταν πάντα η διαφορά με τα καθωσπρέπει εστιατόρια. Το Κυριακάτικο μενού που απολαύσαμε, ξεκίνησε με σούπα από γλυκό καλαμπόκι με καβούρι και φρέσκο βασιλικό. Θεσπέσιο. Στη μέση τοποθετήσαμε μία τάρτα από κρεμμύδια (τυπικό Βρετανικό έδεσμα) και μια ζεστή σαλάτα με φρέσκο άγριο περιστεράκι. Στη συνέχεια, απόλαυσα ένα αργοψημένο φιλέτο από χοιρινή κοιλιά μαριναρισμένη σε μέλι και ματζουράνα με συνοδεία αλεσμένες πατάτες με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Το ελαφρώς λιπαρό κρέας έλιωνε στο στόμα, μιας και όπως μας είπε ο φιλικότατος σεφ, σιγοψήθηκε για περισσότερες από 4 ώρες. Για κλείσιμο, επιλέξαμε μια ποικιλία Βρετανικών τυριών που συνόδευσαν άριστα το κόκκινο Chateau Leoville Barton του 1999. Μοναδικό κρασί, που έκλεισε την όμορφη βραδιά.

Πίσω στην πόλη μας, τώρα, πρέπει με μεγάλη χαρά να σας συστήσω το Vinoso wine gallery. Στο 4 της Παύλου Μελά, μια διαφορετική κάβα μάς παροτρύνει να απολαύσουμε τα κρασιά μέσα ή έξω από τον συμπαθητικό χώρο, με το πάντα χαμογελαστό προσωπικό. Κάπου εκεί, τα απογεύματα αναζητήστε τον δικό μας Γαλανό, για να σας συμβουλεύσει ποιο κρασί να επιλέξετε. Πρόκειται για έναν master of wine.

Τα εστιατόρια που θα πρότεινα για το μήνα που μας έρχεται είναι οι 7 Θάλασσες και το .ES. Το .ES, στην αρχή της Φράγκων είναι η ιδανική πρόταση αν θέλουμε να συνδυάσουμε όμορφο περιβάλλον με υγιεινό φαγητό. Τα cocktail, επίσης, μας κρατούν εκεί ως αργά το βράδυ. Η παρέα ήταν μεγάλη και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε αρκετά πιάτα. Αυτά που ξεχωρίσαμε για πρώτα ήταν οι γαρίδες στον ατμό με συνοδευτικό φρέσκιας σάλτσας ντομάτας, το καρπάτσιο μόσχου και το φιλέτο με φουά γκρα. Για κυρίως είχα την τύχη να δοκιμάσω δύο εκπληκτικά πιάτα. Την μαριναρισμένη σπάλα, ελαφριά ψημένη, και την Τούνα sushi. Ποίηση. Μπράβο Πάνο. Στα γλυκά, στάθηκα στο μους σοκολάτα αρωματισμένο με ανθό αλατιού και ελαιόλαδο και το φοντύ σοκολάτας με συνοδεία από φράουλες. Ένα ακόμα μπράβο. Οι 7 Θάλασσες από την άλλη, έχοντας μεταφέρει την υπόθεση ψάρι σε άλλη διάσταση μάς δίνουν πολλές επιλογές. Τα χτένια με τις γαρίδες και τα αβγά από χρυσή ρέγγα, απλά μαγικά. Τα ολοζώντανα όστρακα και τα μύδια με πέστο στη σχάρα, ποίηση. Η πράσινη σαλάτα με μαριναρισμένο σολομό καθαρίζουν τη γεύση και είσαι έτοιμος για το κυρίως που θα είναι είτε φρέσκιες καραβίδες, είτε φρέσκο ψάρι. Ρωτήστε για να μάθετε.

Φεύγω γρήγορα γιατί οι παρουσιάσεις του Κυρίου Ευρωπαίου έχουν μεγάλες και πολλές απαιτήσεις. Το καλό είναι, πως με τις παρουσιάσεις ανά την επικράτεια θα κάνουμε και γευσιγνωσία. Mr. European, the guide. Καλές αναζητήσεις!

Ο ταχυδρόμος

4 σχόλια:

  1. αυτές οι ημερολογιακές σου αναρτήσεις είναι το κάτι άλλο βρε παιδί κάθε φορά!
    καλησπέρα σου λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω, όταν γράφεις για φαΐ, παθαινω κρίση πείνας...
    Άσε που ζηλεύω...
    Πότε θα φτιάξεις την ιστοσελίδα του Ευρωπαίου, ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!

    basnia εσένα οι ποιητικές σου!

    Artanis
    Τη φτιάχνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ, χρόνια πολλά μου είπες..; Δώρο μου έστειλες..; Καλησπέρες ανυπομονησίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: