30 Αυγούστου 2010

Περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είν' εδώ!

Αγαπητέ αναγνώστη,


Σου γράφω καθώς καταβροχθίζω ένα Panini με κοτόπουλο και ρόκα από τα Flocafe. Η καλύτερη ίσως καλοκαιρινή συντροφιά για brunch. Ότι πιο κοντά στα πρωινά της Marylebone του Λονδίνου. Παλιές δοξασμένες μέρες που τις σκέφτομαι και τις νοσταλγώ καθώς στρίβω τις στροφές του Φιλύρου. Σε μια προσπάθεια να φέρουμε το εκεί εδώ.

Ο ταχυδρόμος του Αυγούστου έχει μόνο ένα tip για τη Χαλκιδική και τρία για την πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας. Άλλωστε όπως με πληροφορούν από το MAAS Travel της Καλαποθάκη, είναι πολλοί αυτοί που προτίμησαν την δροσιά του Τάμεση από τις πολύ ζεστές μέρες και νύχτες της Μεσογείου. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήμουν κι εγώ. Την πολύ δροσερή εβδομάδα που βρέθηκα στα χορτάρια του Hampstead Heath να γράφω το δεύτερο βιβλίο του Κυρίου Ευρωπαίου και της παρέας του βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ βραβευμένες gastro pub του Λονδίνου.

Η πρώτη από αυτές βραβεύτηκε φέτος ως καλύτερη pub του 2010 και ακούει στο όνομα «The Bull and Last”. Μία από τις καλύτερες pub που έχω επισκεφτεί, βρίσκεται νότια του Hampstead Heath και σε μια από τις πιο upper class περιοχές της πρωτεύουσας. Από την πρώτη στιγμή νοιώσαμε άνετα σ’ αυτή την τυπική λονδρέζικη pub πίνοντας μια βαρελίσια Leffe και απολαμβάνοντας τη συζήτηση με τα διπλανά τραπέζια για την κατάσταση στην Ελλάδα. Things are getting better, έλεγα, τα πράγματα βελτιώνονται. Τα ορεκτική που επιλέξαμε ήταν καρπάτσιο από χταπόδι (εξαιρετικό*****), το τοστ από σοταρισμένα συκωτάκια κοτόπουλου σβησμένα με ώριμο γλυκό ξίδι (εξαιρετικό*****) και το φιλέτο ταρτάρ (καλό***). Στη συνέχεια αλλάξαμε την μπύρα σε Guinness και επιλέξαμε αρνάκι ψημένο με πίκλες και φρέσκα μηλαράκια. Εκπληκτική εμπειρία.

Η δεύτερη (επίσης βραβευμένη pub) που επισκεφτήκαμε ήταν το Harwood Arms στο Fulham.Το Κυριακάτικο μενού που απολαύσαμε, ξεκίνησε με σούπα από γλυκό καλαμπόκι με καβούρι και φρέσκο βασιλικό. Θεσπέσιο. Στη μέση τοποθετήσαμε μία τάρτα από κρεμμύδια (τυπικό Βρετανικό έδεσμα) και μια ζεστή σαλάτα με φρέσκο άγριο περιστεράκι. Στη συνέχεια, απόλαυσα ένα αργοψημένο φιλέτο από χοιρινή κοιλιά μαριναρισμένη σε μέλι και μαντζουράνα με συνοδεία αλεσμένες πατάτες με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Το ελαφρώς λιπαρό κρέας έλιωνε στο στόμα, μιας και όπως μας είπε ο φιλικότατος σεφ, σιγοψήθηκε για περισσότερες από 4 ώρες. Για κλείσιμο, επιλέξαμε μια ποικιλία Βρετανικών τυριών που συνόδευσαν άριστα το κόκκινο Chateau Leoville Barton του 1999.

Το τελευταίο μικρο-εστιατόριο που επισκέφτηκα βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, λίγο πιο κάτω από την Tottenham Court Road, στο 9 της Denmark street. Το Giaconda Dining Room έχει κυριολεκτικά 8 τραπέζια και είναι γεμάτο καθημερινά. Ανοίγει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και δέχεται μόνο τηλεφωνικές κρατήσεις, όχι ηλεκτρονικές. Επιλέξαμε και εδώ τρία ορεκτικά προτού περάσουμε στο κυρίως δείπνο. Δοκιμάσαμε τα αριστουργηματικά μάγουλα από χοιρινό κρέας με πατατούλες και μαγιονέζα. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με πίτα ψαριών και πράσινη σαλάτα. Μαγεία. Το πιάτο που μας μάγεψε ήταν ο ωμός σολομός μαριναρισμένος με αγγουράκι, ραπανάκι και αλμυρός μπακαλιάρο. Άριστα 5*. Στη συνέχεια δοκίμασα το κονφί πάπιας με συνοδευτικό πατάτας και σαλάτα από ραπανάκια. Εκπληκτικό. Πρέπει να το επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθείτε στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Μετά από αυτό το ταξίδι βρέθηκα να κάθομαι αμέριμνος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και να απολαμβάνω το νέο παγωτό της Kayak -no sugar-. Δοκιμάστε τη λαχταριστή Σοκολάτα φτιαγμένη από την πιο εκλεκτή ποιότητα κακάο με έντονο άρωμα και δυνατή γεύση.

Στην Χαλκιδική, μονόδρομος για τα όμορφα βράδια του καλοκαιριού ήταν η Ανάσα στην παραλία της Φούρκας. Μοναδικός χώρος που δε δικαιώνει στην επιλογή από την πρώτη στιγμή που θα φτάσουν τα πρώτα πιάτα. Η ρόκα με το παλαιωμένο μπαλσάμικο, τα στρείδια με σαμπάνια, το σουφλέ μανιταριών και η ταραμοσαλάτα είναι μερικά μόνο από τα εξαίσια πιάτα. Για κυρίως επιλέγουμε πάντα το ψάρι ημέρας..

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

3 σχόλια:

  1. Γεια σου Ταχυδρόμε,

    Εχω περάσει τόσο από το Giaconda όσο φυσικά και από το Harwood Arms του ιστορικού Fulham (εκεί και να ήθελα να μην έχω πάει δεν θα γινόταν). Την τρίτη παμπ που προτίνεις θα την δοκιμάσω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοφαγάς οπωσδήποτε.
    Θα προτιμούσα τη Φούρκα αλλα με βάζεις σε σκέψεις να παω να γνωρίσω αυτον τον περίφημο Τάμεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: