8 Μαΐου 2008

Αναπολώντας τη νέα ουτοπία.



Ο Μάιος είναι για μένα ο μήνας των αναπολήσεων και του επαναπροσδιορισμού των στόχων. Κάτι σαν «Δέκα χρόνια μετά. Ο Νίκος θυμάται». Όταν πρωτο-ξεκίνησα, βλέπετε, την κοινωνική μου συμμετοχή, την χωρίς αντάλλαγμα προσφορά στον πολίτη και την πολιτική, ονειρευόμουν πως θα άλλαζα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Της δικής μας, τουλάχιστον, τοπικής κοινωνίας. Σκεφτόμουν, πως αν αλλάζαμε τις τοπικές κοινωνίες μεμονωμένα, τότε θα άλλαζε ο κόσμος συλλογικά.

Σ’ αυτή την κοινωνία, παιδιά δε θα ζητιάνευαν στα φανάρια και οι ηλικιωμένοι θα απολάμβαναν την πολυετή προσφορά τους στην κοινωνία χωρίς να χρειάζεται να το διεκδικήσουν. Έκανα όνειρα για μια πεζοδρομημένη πόλη, με πυρήνα των πολίτη και όχι το αυτοκίνητο/ταξί/φορτηγό και όλα αυτά γυρνούσαν στο μυαλό μου. Μια πόλη με υπόγειους κάδους απορριμμάτων, ημι-πεζοδρομημένη Τσιμισκή και πεζοδρομημένη Λ. Νίκης, τραμ και ανθρώπους να αναπνέουν καθαρό αέρα. Με ποιότητα για τον πολίτη, με αγάπη για το περιβάλλον, με αγάπη για τη ζωή στην πόλη. Τα δέντρα, που δια μαγείας έβλεπα να χάνονται από τους δρόμους του κέντρου, να επέστρεφαν ξανά. Να κάνανε ίσκιο στα παγκάκια, που κι αυτά χάθηκαν. Να υπήρχαν υπαίθριοι μουσικοί που θα ομόρφαιναν της γωνιές αυτής της πόλης. Ξέρετε, στο Λονδίνο, ο Δήμος έχει δημιουργήσει ειδικές θέσεις όπου υπαίθριοι μουσικοί παίζουν την μουσική τους στο μετρό. Τη διαχείριση των θέσεων αυτών, ανά έξι μήνες αναλαμβάνει άλλος ραδιοφωνικός σταθμός, του οποίου είναι και η ευθύνη να επιλέξει τους πιο καλούς που θα τραγουδήσουν τα τραγούδια τους σε περαστικούς και ταξιδιώτες. Θα ήθελα να υπήρχαν όμορφα βαμμένα κτίρια (όμορφα υπάρχουν, βαμμένα όχι), που θα συντηρούνταν και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Ναι, όπως στη Αθήνα, πια, όχι το Λονδίνο. Δεν περπατάει ο κόσμος, συνηθίζουν να λένε όλοι, αλλά πού να περπατήσει όταν παντού υπάρχουν αυτοκίνητα, καυσαέριο και άσχημα κτίρια.

Ρίξτε μια ματιά στο site της νέας μας οργάνωσης. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Έχουμε τη διάθεση για δημιουργία υπο-ομάδων και σε άλλες πόλεις. Υπάρχει ήδη Λάρισα.

Τους ταχυδρομικούς μου χαιρετισμούς.

13 σχόλια:

  1. δυστυχως τα ονειρα πλεον φαντασουν δυσκολα αλλα με καλη θεληση τα βηματα μας ολο και θα μας φερουν πιο κοντα στις επιθυμιες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα....εσένα θέλουμε!!!!!!!
    ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!!
    :-)
    Καλώς σε βρίσκω στον όμορφο χώρο σου

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. skouliki

    Ακριβώς!

    φυρδιν-μιγδην

    Καλώς μας ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι τόσο ωραίο το χρώμα! και λείπει τόσο από τις μεγαλουπόλεις. πάντα είχα την απορία γιατί δεν βάφονται έντονα τα κτίρια. αν όχι έντονα, διαφορετικά το κάθε ένα. το σύνολο σου δίνει την αίσθηση του γκρι καφέ μαύρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. basnia

    Το σύνολο δίνει την αίσθηση της κακογοστιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mας χρειάζεται ενας ταχυδρόμος..
    Καιρο εχω να ακουσω τη φωνη του αν και δεν νομιζω πως την ακουγα ποτε..
    Αυτο παει πιο πισω να πω την αληθεια..
    Ομως τον εβλεπα στο μηχανακι εκεινο το παλιο..και σε ποδηλατο ακομη..
    Να σαι καλα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. poly wraio post..etsi tha htan idanika k edw..exeis dikio pantws se ola..DEN PERPATAME..ela nte,POU?

    exw dei to blog ths organwshs su file,tha to ksanadw pali..

    taxydromikous xairetismous..filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαρία

    Γι' αυτό είμαι εδώ εγώ!

    laplace78

    Πολύ χαίρομαι για όλα! Και φυσικά οι εθελοντές είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι. Από όπου και αν είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκο... Θεσσαλονίκη, εθελοντική ομάδα με σκοπό να κάνει πιο όμορφη και "συμβατική" την πόλη μας, και δεν την (σας) ξέρω? Χμμμ...
    Μακάρι πάντως να γίνει κάτι, γιατί μετά από 7 χρόνια στο εξωτερικό, γύρισα στην Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή έπιασα τον ευατό μου να σκέφτεται : "τί? αυτή είναι η Θεσσαλονίκη μας? Μπλιαχ!!!"
    Να περνάς καλά... κουράγιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. dr pako

    Είμαστε καινούριοι!Μόλις 5 μήνες διάρκειας! Προσεχώς θα κυκλοφορήσουμε μία οικολογική τσάντα, θα επανέρθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μ' αρέσει πολύ που ασχολείσαι με τα κοινωνικά..βάζω άλλο ένα σταυρουδάκι κι ακολουθώ οικειοθελώς κι ευχαρίστως τις κοινωνικές σου διαθέσεις..Καλησπέρες societal..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. όναρ

    Γεια σου όνειρό μου. Όλα τα θέματα είναι κοινωνικά άλλωστε, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ευγε νεανια που ασχολεισαι με τα κοινα τοσο ενεργα...σπανια συναντας ελληνες που αναζητουν ποιοτητα στην καθημερινοτητα και δεν τα ριχνουν ολα στον ωχαδερφισμο..
    ο βυθος του μπικινι σε χαιρετα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: