10 Μαρτίου 2009

Slumdog Millionnaire ή Αλλιώς το Εκατομμυριούxo Κοπρόσκυλο.

Το αποφάσισα. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνω όσο ακόμα ελέγχω τον χρόνο και το κορμί μου πρέπει να επισκεφτώ την Ινδία. Με φίλους διάσπαρτους σε 5 μέρη της χώρας του 1 δισ. ανθρώπων, απορώ με τον εαυτό μου πως δεν το έχω κανει. Η ταινία για τα slumdogs (ναι δεν μου αρέσει η λέξη κοπρόσκυλα) μου το υπενθύμησε. Θα ακολουθήσεις; Ευελπιστώ. Πόσο έυχομαι να καταλάβεις ότι το νόημα δεν κρύβεται σε κοσμικά πάρτι. Σε ψεύτικους ανθρώπους με στυλάτα ρούχα. Ή με στυλάτους ανθρώπους με ψεύτικες ψυχές. Δεν θέλω να τους σφίγγω το χέρι. Με λερώνουν. Θέλω τα slumdogs να τα καταφέρνουν.
Η ταινία, αποτελεί μία ωδή στο Ινδικό Όνειρο. Να καταφέρουν τα παιδιά των παραγγουπόλεων την διαφυγή. Με την κοπέλα που αγαπούν. Με τη ζωή μπροστά τους. Η ταινία με πείσμωσε να πολεμήσω την ζητιανιά. Να συνεχίσω.Ναι, όσοι παρακολουθήσουν την ταινία θα καταλάβουν. Με το να ενισχύουμε τους επαίτες, ενισχύουμε τον ξυλοδαρμό μικρών παιδιών, όταν φέρνουν λίγα λεφτά. Ενισχύουμε τον τραυματισμό τους, γιατί ο πονεμένος πουλάει. Πονάω κι εγώ όταν βλέπω την μπροστινή Mercedes να ανοίγει το παράθυρο. Να δίνει λεφτά στο παιδάκι των φαναριών. Για να ξεπλύνει τις δικές του ενοχές. Τις δικές του αμαρτίες. Αμαρτάνει περισσότερο. Δεν θα ξεχάσω, πως πριν κάποια χρόνια στον Βαρδάρη έβλεπα έναν τύπο να οργανώνει 9-10 παιδάκια 7-8 χρονών και να τα διώχνει προς τα φανάρια. Εξοργίστηκα. Σκέφτηκα να τον πλακώσω. Δείλιασα. Το μετανοιώνω ακόμη. Την επόμενη θα τον κυνηγήσω.
Η ταινία είναι καταπληκτική από κάθε άποψη. Εικόνες. Ηθοποιοί. Σκηνικό. Σκηνοθεσία. Μουσική. Η Ινδία είναι μαγευτικός προορισμός. Για τη φιλοσοφία. Για το διαφορετικό. Για το ιδιαίτερο. Απλά μην παρανομήσετε. για το καλό σας.

Να τη δείτε. Άξιος ο θείος Όσκαρ.


8 σχόλια:

  1. τελεια ταινια!
    μονο κ μονμο για την πρωταγωνιστρια,ετοιμαζομαι κ εγω για ινδια να βρω μια τετοια..χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές οι προθέσεις σου. Αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα είναι πολύ πιο πάνω απο εμάς. Ας προσπαθούμε όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ότι αφορά τα παιδιά που ζητιανεύουν είμαι 100% μαζί σου. Εχω πετύχει στην Αθωνος παιδάκι που ζητιάνευε και του πρόσφερα αν θέλει να φάει. Μου είπε ότι θέλει χρήματα και θα παει να πάρει από τα Goody's και σηκώθηκα και άρχισα να περπατάω προς τα Goody's της Αγίας Σοφίας λέγοντας του ότι θα τα πληρώσω εγώ. Οταν πήγαμε να βγούμε από την πλατεία είδε απέναντι να τον περιμένουν 2 μεγάλοι και άρχισε να τρέχει φοβισμένος προς το μέρος τους λέγοντας μου "άσε δεν πεινάω"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυο φορες εχω τσακωθει για αυτο! Μια με μια ηλιθια στα φαναρια που ειχε αγκαλια ενα μωρακι κι εβρεχε καρεκλες και αλλη μια με εναν σε μια πλατεια που ειχε ενα πιτσιρικι να πουλαει χαρτομαντηλα και επειδη δεν πουλουσε το τραβολογουσε βιαια! Και τους 2 απειλησα οτι θα φωναξω το 100 και μαζευτηκαν, αλλα ειμαι ηλιθια που δεν το φωναξα!
    Οχι λεφτα στα παιδια, ποτε ποτε ποτε! Παρτε τους μια σοκολατα, ενα σαντουιτς, αλλα οχι λεφτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ινδία είναι η σύγχρονη Βαβέλ!

    Θα τη δούμε την ταινία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλές φορές έτυχε να δω παιδάκια. Για τον λόγο αυτό που αναφέρεις σταμάτησα να δίνω. Αντίθετα σε 3 από αυτά πήρα φαγητό, δεν τους έδωσα χρήματα. Η αλήθεια είναι πως θυμάμαι τις φατσούλες τους να τρώνε με λαιμαργία το σουβλάκι ή τα γεύματα των goody's μιας και σε τέτοια μέρη μου έτυχε. Αυτό θα μπορούσα να το κάνω και να το ξανακάνω μέχρι να μείνω χωρίς τίποτα στη τσέπη μου.
    Όχι όμως να δώσω χρήματα για να τα εκμεταλλεύονται κάποιοι. Και επιτέλους είναι γνωστό , ας σταματήσουν να το κάνουν! Κακό κάνουν και μάλιστα μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aπίστευτη ταινία!
    Με απίστευτη σκηνοθεσία και έξυπνο σενάριο.
    Το όνειρο μου φίλε είναι να υοθετήσω ένα παιδάκι.
    Επειδή έχω πάει σαν φωτογράφος σε Μ.Κ.Ο και ξέρω πως τρώνε πολλά λεφτά και χτίζουν καριέρες μέσα απο τον ''ανθρωπισμο''
    είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις πραγματικά καλό σε κάποιο παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: