9 Νοεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη, σαν αχτίδα ξένου ήλιου. (editorial)


Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύεις τις τάσεις των ανθρώπων σε θέματα, που άπτονται της ηθικής και της ανηθικότητας των πραγμάτων. Είναι ηθική η στάση πρώην Υφυπουργού της αντιπολίτευσης, που δεν μερίμνησε να σώσει την Δημοτική τηλεόραση; Ή είναι ανήθικη στάση, το να υποστηρίζεις πως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, δεν έπρεπε να καταργηθεί; Ενώ, γνωρίζεις πως έπρεπε. Ενώ, γνωρίζεις πως ο μόνος λόγος ύπαρξής του, ήταν να προετοιμάζει Δημάρχους και να μοιράζει επιταγές σε χορευτικούς και λαογραφικούς συλλόγους. Ούτε καν συλλόγους bingo. Αυτά, ενώ πρέπει να καλοσωρίσουμε τα δύο νέα Υφυπουργεία. Το Οικονομικών και το Εσωτερικών. Μην θυμώσουν και εξαφανιστούν. Όπως τόσα, άλλα, στην πόλη. Να καλωσορίσουμε τους ποδηλατόδρομους, που αν και κάπως άναρχα, αρχίζουν να ξεπηδούν σε διάφορους δρόμους της πόλης. Αρχίζουν να ξεμυτίζουν και οι πρώτοι ήρωες/ποδηλάτες. Ταυτόχρονα, σώζουν τα πεζοδρόμια από την παράνομη στάθμευση. Δίνουν ζωή στον δρόμο των πεζών (πεζο-δρόμιο) και μας επιτρέπουν να κινούμαστε με αξιοπρέπεια. Όλοι.

Ο Οκτώβριος έφερε νέα πνοή ζωής στη χώρα. Η αισιοδοξία, που ο ΓΑΠ δημιούργησε και η σοβαρότητα, που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στις προγραμματικές δηλώσεις, δίνουν ελπίδες για μια νέα εποχή διακυβέρνησης στη χώρα. Στην εποχή αυτή, οι βουλευτές δεν έχουν λόγο να φυλάσσονται από αστυνομικούς και οι πολίτες δεν έχουν λόγο να παίρνουν μέρος σε πορείες. Σε αυτή την εποχή, οι πολίτες σέβονται το περιβάλλον και ζουν μέσα από αυτό. Οι μετανάστες παίρνουν το σεβασμό που τους αξίζει και το δημόσιο, αρχίζει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Στο μέλλον αυτό, η Θεσσαλονίκη γίνεται ξανά, Πόλη Μητρόπολη. Αφήνει πίσω το Φάντασμα, για το οποίο έγραψε ο Mazower και αναζητεί τον καλό της εαυτό. Ας ελπίσουμε πως όσο πλησιάζει το κλείσιμο του κύκλου αυτής της διοίκησης, τα πράγματα από μόνα τους κοιτούν προς τον ξένο ήλιο. Μια αχτίδα από Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Σαντιάγκο και Κοπενχάγη αρχίζει να διώχνει τα μαύρα σύννεφα.

Αυτά, ενώ ο Νοέμβριος μας επιφυλάσσει πολλά και ευχάριστα. Οι Pet Shop Boys έρχονται στο Βελλίδειο, η Πρωτοψάλτη ξεκινά στο Μύλο, το MiniBar αρχίζει τη δική του ιστορία δίπλα στο Soul Bar, το Blog 33 δίνει νέα πνοή στην πόλη (μας φέρνει και τους Xaxakes) και το project space ΔΥΝΑΜΟ κάνει τη Βαλαωρίτου να μοιάζει κάτι πέρα από νέα, εναλλακτικά, Λαδάδικα. Το Libre έχει στολίσει ήδη Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ανάβει τα λαμπιόνια, μαζί με το Λονδίνο, στις αρχές Νοέμβρη. Τα λαμπιόνια της επόμενης μέρας.

5 σχόλια:

  1. Σωστός. Πολύ ωραίο άρθρο. Συμπληρώνω μόνο ότι η αισιοδοξία θέλει να τη δική μας υποστήριξη με προτάσεις και κριτικές. Χωρίς κριτική, χωρίς διάλογο τίπτοα δεν οδηγέιται στο μέλλον, αλλά το μέλλο κολλάει στο παρόν, ακριβώς μισό βήμα μπροστά από το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αυξημενη δοση αισιοδοξιας πιθανότατα να δημιουργει ανεπιθυμητες παρενεργεις.Προσέξτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να χαμογελάς, να περνάς καλά και να προσέχεις...
    Σε φιλώ...
    (ωραίο τραγουδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα σχολιάσω μια φράση σου για την ... σοβαρότητα που επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

    Μου έμεινε μια φράση του... Εκεί που δήλωνε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση στα δύσκολα, την κατηγόρησε για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας επειδή "τώρα, πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί"!
    Μα πιο γελοίο επιχείρημα δεν έβρισκε;
    Κατ' αρχάς κανένας δεν πανηγύρισε!
    Και, κατά δεύτερον, το λεγόμενο "Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης" ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο.
    Λειτουργούσε μόνο ως ρουσφετολογικός μηχανισμός και ως οργανισμός δεξιώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων!

    Τόσο μεγάλη σοβαρότητα έδειξε ο πρώην...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασαν και τους ευχαριστώ: